Reclamă

SUA dispun de un sistem sofisticat de detectare și urmărire a lansărilor de rachete balistice, inclusiv a celor produse de State precum Rusia. Acest sistem, prezent încă din perioada Războiului Rece, a fost dezvoltat într-o rețea globală extrem de eficientă, conform agenției Reuters.

Companiile Lockheed Martin și Northrop Grumman au contribuit cu șase sateliți, cunoscuți sub acronimul SBIRS (space-based infrared system), care orbitând geostaționar vizează ‘amprentele’ de lansare ale rachetelor, informează Forța Spațială a SUA, responsabilă cu operarea acestora. Oamenii de știință utilizează aceste observații pentru identificarea rapidă a rachetelor, de la cele mici, precum Scud, până la rachete balistice intercontinentale (ICBM).

William Alberque de la Centrul Henry L. Stimson explică: „Lucrurile pe care le poți face cu video, plus IR (tehnologia cu infraroșu – n.r.), plus radare… toate aceste lucruri se îmbină”. El adaugă că acest sistem oferă posibilitatea de a procesa datele rapid, permițând o mai bună identificare a rachetelor lansate.

Senzorii dispun de capacitatea de a analiza ‘amprentele termice’ generate de motoarele rachetelor, determinând tipul acestora pe baza gazelor de eșapament produse.

Pe lângă componenta spațială, există radare de avertizare timpurie pe teritoriul SUA, Canadei și Regatului Unit, care completează datele obținute de sateliți, permitând estimarea diverselor caracteristici ale rachetelor, ca unghi de lansare sau punct de aterizare.

Acest sistem complex beneficiază de colaborarea diverselor agenții guvernamentale americane, cum ar fi Agenția Națională de Informații Geospațiale sau Comandamentul Strategic, alături de misiunile militare regionale implicate.

Notificările automate sunt emise pentru rachete cu rază scurtă de acțiune, care nu implică riscuri directe, dar armele cu rază mai lungă necesită analiză umană și măsuri de răspuns. În cazul recent al atacului asupra orașului ucrainean Dnipro, nu a existat nicio alarmă legată de arme nucleare, conform analizei specialiștilor.

În prezent, Forța Spațială din SUA dezvoltă un program de aproape 15 miliarde de dolari, Next Generation Overhead Persistent Infrared (Next-Gen OPIR), pentru sateliți avansați, programându-se lansarea primului satelit geostaționar în 2025 și a celor cu orbită polară până în 2028.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro