Reclamă

Tribunalul București a decis că Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa trebuie să comunice studiile de ecotoxicitate care au susținut Raportul Integrat de Mediu al proiectului Neptun Deep, după o acțiune în justiție inițiată de Greenpeace România. Decizia, pronunțată pe 13 noiembrie, este supusă recursului, însă Ministerul Energiei afirmă că aceasta nu va afecta desfășurarea proiectului de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Greenpeace România a câștigat primul proces împotriva Institutului Grigore Antipa și Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, cărora le-au acuzat de refuzul sistematic de a comunica testele de ecotoxicitate și documentația tehnică necesară pentru avizul de gospodărire a apelor. Potrivit organizației, aceste documente sunt de interes public și trebuiau accesibile.

„Instanţele au transmis un mesaj foarte clar – Administraţia Bazinală şi Institutul Grigore Antipa trebuie să acţioneze în interesul cetăţenilor români şi a mediului înconjurător. Ele nu pot ascunde informaţii de interes public, făcând astfel jocurile poluatorilor. Este dreptul nostru să ştim ce substanţe chimice OMV Petrom şi Romgaz intenţionează să deverseze în Marea Neagră şi cum vor afecta sutele de specii vulnerabile care se adăpostesc în mare,” a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Proiectul Neptun Deep, care implică lucrări offshore cu efecte potențiale asupra mediului marin, continuă fără piedici, conform Ministerului Energiei. Activitățile de foraj și alte operațiuni sunt realizate conform programului, utilizând platforma Transocean Barents. Greenpeace susține că proiectul implică deversarea unor cantități masive de apă uzată în Marea Neagră.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a declarat că studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă nu a fost necesar pentru proiect. În schimb, a fost solicitată realizarea unor teste de toxicitate pentru a certifica că impactul asupra ecosistemului marin este redus. Aceste teste au fost operate de Institutul Grigore Antipa.

Ministerul Energiei asigură că proiectul Neptun Deep este crucial pentru securitatea energetică a României, având sprijinul autorităților pentru implementarea sa. Proiectul ar urma să dubleze producția națională de gaz, contribuind la independența energetică a regiunii, conform declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro