O breşă semnificativă în sistemele informatice ale companiilor de telecomunicaţii din Statele Unite, atribuită unor hackeri având legături cu China, reprezintă „de departe cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre”, a declarat joi şeful Comisiei de informaţii a Senatului american, potrivit unui raport Reuters inspirat de publicația The Washington Post.
Recent, oficialii americani au declarat că hackerii chinezi au reușit să intercepteze date de supraveghere destinate agenţiilor de aplicare a legii din SUA, penetrând reţelele a o serie de companii de telecomunicaţii, al căror număr nu a fost încă dezvăluit. Aceste acţiuni neautorizate au permis accesul la informații sensibile, conform unor surse oficiale.
Potrivit unei declaraţii comune emise la 13 noiembrie de FBI și de Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură (CISA), hackeri au reuşit să compromită sistemele informatice ale „mai multor companii de telecomunicaţii” iar datele sustrase aparţin „unui număr limitat de persoane, care sunt în principal implicate în activităţi guvernamentale sau politice”.
În ciuda acestor acuzații, Beijingul a respins orice implicare în atacurile cibernetice asupra companiilor de telecomunicaţii americane, negând acuzațiile aduse de autoritățile din SUA.
Chiar dacă Statele Unite au pus în discuţie legăturile dintre atacurile informatice de amploare şi actori statali susţinuţi de China, detalii complete despre modul de operare al atacatorilor sau impactul total asupra agenţiilor implicate nu sunt încă disponibile publicului. Ancheta privind această breșă continuă, în timp ce relațiile dintre cele două mari puteri rămân tensionate.