Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că îl va invita pe Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, în Ungaria, asigurându-se că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva acestuia nu va fi respectat. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la radioul de stat, în contextul în care Ungaria deține președinția semestrială prin rotație a Uniunii Europene.
Orban a subliniat că consideră mandatul CPI „greșit” și a promis că Netanyahu va fi în siguranță în Ungaria pentru a purta discuții politice. CPI a emis recent mandate de arestare pe numele lui Netanyahu, al fostului ministru al Apărării israelian, Yoav Gallant, și al liderului Hamas, Mohammed Deif, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității, în cadrul conflictului din Gaza.
Josep Borrell, șeful diplomației europene, a cerut ca mandatele de arestare emise de CPI să fie aplicate de toate statele membre ale Uniunii Europene. „Această decizie este obligatorie, iar toate statele, toate statele părți la statutul Curții, inclusiv toate țările membre ale Uniunii Europene, sunt obligate să pună în aplicare această decizie a Curții”, a afirmat Borrell, subliniind că nu este o decizie politică, ci una juridică de aplicat.
Ungaria este semnatară a Statutului de la Roma care a instituit CPI, însă reprezentanți ai guvernului maghiar au declarat că prevederile privind punerea în aplicare completă a deciziilor Curții nu sunt încă active în țara lor. Această poziție nu este o premieră pentru Budapesta, care și anul trecut a indicat că nu va respecta un mandat de arestare al CPI împotriva președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina.
Decizia CPI limitează teoretic deplasările internaționale ale lui Benjamin Netanyahu, deoarece toate cele 124 de state membre sunt obligate să îl aresteze pe teritoriul lor. În ciuda acestei restricții, Orban își păstrează poziția de neimplementare a mandatului CPI referitor la Netanyahu.