Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite mandate internaţionale de arestare împotriva sa şi a fostului ministru al apărării Yoav Gallant drept „antisemită”, comparând-o cu celebrul „proces Dreyfus”. Această declaraţie a fost făcută joi, în urma deciziei CPI de a acuza oficialii israelieni de crime de război şi crime împotriva umanităţii.
„Decizia antisemită a Curţii Penale Internaţionale este comparabilă cu un proces Dreyfus de astăzi, care se va încheia în acelaşi mod”, se afirmă într-un comunicat emis de biroul prim-ministrului Netanyahu. Procesul Dreyfus a fost un caz notoriu de erori judiciare în Franţa secolului XIX, care a implicat un ofiţer evreu acuzat pe nedrept de spionaj.
Între timp, ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a susţinut că „CPI şi-a pierdut orice legitimitate” prin ordinele emise contra liderilor israelieni. „Aceasta este o zi neagră pentru (CPI), care şi-a pierdut orice legitimitate de a exista şi de a acţiona”, a scris Saar pe platforma X.
De cealaltă parte, organizaţia palestiniană Hamas a salutat decizia CPI, menţionând-o ca pe „un pas important spre justiţie”. Bassem Naim, membru al biroului politic al Hamas, a declarat într-un comunicat că „Acesta este un pas important către justiţie, care le poate permite victimelor să obţină despăgubiri, dar poate rămâne modest şi simbolic dacă nu este pe deplin susţinut de toate ţările din lume”.
În acelaşi timp cu mandatele de arestare pentru Netanyahu şi Gallant, CPI a emis un mandat şi împotriva lui Mohammed Deif, şeful aripii armate a Hamas, pentru acţiuni similare.
Mandatele de arestare emise de CPI cu sediul la Haga, acuză liderii israelieni şi palestinieni de crime de război şi crime împotriva umanităţii, generând reacţii puternice de ambele părţi ale conflictului.