Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat miercuri îngrijorarea privind o posibilă „escaladare” a conflictului dintre Rusia și Ucraina, după ce Statele Unite au autorizat Kievul să utilizeze rachete americane cu rază lungă pentru a lovi în interiorul teritoriului rus. Într-o declarație acordată jurnaliștilor la bordul avionului care îl aducea acasă după participarea la Summitul G20 de la Rio de Janeiro, Erdogan a susținut că permisiunea acordată de Washington ar putea fi o „mare eroare”. „Această decizie a lui Biden va antrena nu doar o escaladare a conflictului, dar și o reacție mai puternică din partea Rusiei”, a declarat liderul turc.
Reacționând la decizia americană și posibilele consecințe, Erdogan a afirmat că „toate acestea ar putea conduce regiunea și lumea pe marginea unui nou război de amploare”. Cu toate acestea, el și-a exprimat speranța că Moscova și Kievul nu „vor ceda în fața provocărilor”.
Aceste dezvoltări vin pe fondul unui raport al ziarului american The New York Times, care a anunțat că administrația președintelui democrat Joe Biden a oferit Ucrainei unda verde pentru utilizarea rachetelor americane ATACMS împotriva unor ținte din Rusia. În același timp, Moscova a promis un răspuns „adecvat” la atacurile din partea Ucrainei cu rachete americane ATACMS, declarând că aceasta ar putea reprezenta intrarea într-o „nouă etapă” a conflictului cu Kievul.
Acțiunile recente coincid cu semnarea de către Vladimir Putin a unui decret care extinde posibilitățile de recurgere la arma nucleară, în contextul în care Statele Unite au autorizat atacurile Ucrainei cu rachete de producție americană. În plus, la finalul lunii septembrie, Putin avertizase că orice atac efectuat de o țară non-nucleară, dar susținută de o putere ce dispune de armă atomică, ar putea fi considerat drept o agresiune „comună”, ceea ce ar putea necesita o reacție nucleară.
Recapitulând, îngrijorarea președintelui Erdogan cu privire la escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina vine ca urmare a deciziei SUA de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune. Vladimir Putin a semnat recent un decret ce extinde utilizarea armei nucleare, în timp ce avertizează asupra consecințelor unor atacuri susținute de puterile nucleare.