Reclamă

Invazia rusă în Ucraina a provocat daune mediului înconjurător estimate la 71 miliarde de dolari, a declarat marți Svetlana Grinciuk, ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, în cadrul COP29 desfășurat la Baku. Ea a atras atenția asupra creșterii semnificative a emisiilor de gaze cu efect de seră din cauza conflictului.

„Natura este o victimă tăcută a acestui război”, a spus Grinciuk, subliniind că impactul asupra climatului nu afectează doar Ucraina, ci întreaga lume. Potrivit guvernului ucrainean, conflictul a dus la degajarea a aproximativ 180 milioane de tone de carbon, iar distrugerea pădurilor esențiale în echilibrarea naturală a emisiilor de carbon agravează problema.

Estimările menționează că activitățile militare au generat 51,6 milioane de tone de emisii de carbon, iar reconstrucția infrastructurii după război ar putea provoca alte 56 milioane de tone. Incendiile rezultate din conflict au contribuit cu 27,2 milioane de tone de CO2 echivalent.

În 2023, Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) estimase că daunele asupra mediului în Ucraina sunt de 56 de miliarde de dolari, cifra actualizată ajungând la 71 miliarde de dolari conform ultimelor evaluări ucrainene.

Rusia a continuat bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene, lăsând milioane de oameni fără curent electric. Grinciuk a subliniat că ucrainenii au devenit obligați să fie mai economi din punct de vedere energetic și că Ucraina ia în considerare proiecte de energie regenerabilă care să fie mai durabile în fața amenințării constante venite din partea Rusiei.

Ucraina dorește să adere la Uniunea Europeană și s-a angajat să atingă zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro