Ilia „Dutch” Lichtenstein și soția sa, Heather Morgan, au fost condamnați pentru realizarea celui mai mare jaf cu criptomonede din istorie, furând 120.000 de bitcoini, care au ajuns să valoreze 10,5 miliarde de dolari. Cuplul, supranumit „Bonnie și Clyde ai bitcoinilor”, a fost în spatele unui jaf complex asupra platformei de schimb cripto Bitfinex.
Heather Morgan a primit o pedeapsă de 18 luni, în timp ce Lichtenstein a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani. „O piesă principală în jaful uriaș de criptomonede” a fost descrisă Morgan, care a aflat despre planurile soțului ei abia după furtul inițial, conform avocatului ei. Avocatul lui Morgan a spus că „și-a creat acest alter ego pentru a trece peste o perioadă dificilă din viața ei”.
În momentul arestării lor, în februarie 2022, autoritățile au reușit să confiste peste 94.000 de bitcoini, cu o valoare de peste 3,6 miliarde de dolari. Cuplul și-a ascuns câștigurile ilegale, folosind metode de spălare de bani, inclusiv convertirea unei părți din fonduri în monede de aur și utilizând conturi bancare pe numele unor intermediari.
Procurorii au dezvăluit că Lichtenstein, un antreprenor cu antecedente de hacking și fraudă financiară, a călătorit în Kazahstan și Ucraina pentru a obține documente asociate conturilor bancare străine și a folosit platforme de comerț pe partea „întunecată” a internetului. Morgan, cunoscută online sub numele de Razzlekhan, a devenit o figure recunoscută în mediul digital, fiind atât o femeie de afaceri cât și o rapperiță.
În pofida eforturilor cuplului de a distruge dovezi, autoritățile au reușit să recupereze 96% din fondurile furate. Procurorii au cerut o sentință redusă pentru Lichtenstein datorită cooperării rapide cu autoritățile, inclusiv mărturii în alte cazuri. De asemenea, și Morgan a primit o reducere a pedepsei pentru că și-a convins soțul să colaboreze.
Lichtenstein a solicitat iertare pentru acțiunile sale și a cerut ca orice pedeapsă a soției sale să îi fie transferată lui, oferind să sprijine autoritățile în prevenirea viitoarelor infracțiuni cibernetice.