Reclamă

Germania nu va urma exemplul Statelor Unite în livrarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune către Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz. Cancelarul Scholz a explicat că decizia a fost luată din teama că aceste arme ar putea fi utilizate împotriva unor ținte din Rusia. Racheta de croazieră Taurus, una dintre cele mai puternice arme ale armatei germane, ar putea penetra buncăre și are o rază de acțiune de 500 de kilometri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aceste rachete de mult timp, dorind să le utilizeze pentru a contracara bombardamentele rusești din interiorul Ucrainei. Dezbaterea a fost recent reanimată în Germania după ce președintele american Joe Biden a decis să permită Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în Statele Unite.

Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP) și-au exprimat sprijinul pentru livrarea rachetelor Taurus Ucrainei, însă cancelarul Olaf Scholz se opune ferm. „Nu trebuie să fim legați în niciun fel sau în niciun loc de țintele pe care le atinge acest sistem”, a afirmat Scholz. Purtătorul de cuvânt al cancelarului a confirmat că acesta nu vede motive să-și schimbe poziția.

Scholz continuă să primească sprijin pentru această decizie din partea partidului său, SPD. Saskia Esken, liderul SPD, a declarat: „Vom rămâne la asta”, reiterând că livrarea rachetelor Taurus către Ucraina nu va avea loc. Până acum, guvernul german a permis Ucrainei să folosească arme doar în teritoriile rusești din apropierea orașului Harkov.

Opoziția față de livrarea acestor rachete nu este totală, însă Bundestagul nu are puterea de a decide în această chestiune, decizia finală aparținând Consiliului Federal de Securitate. FDP consideră depunerea unei noi moțiuni pentru livrarea rachetelor înainte de alegerile federale anticipate, dar o moțiune similară a eșuat în martie.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro