Reclamă

Aproximativ 130.000 de beneficiari ai programului Casa Verde întâmpină dificultăți în livrarea energiei produse în rețea, din cauza lipsei sistemelor de stocare. Aceasta este principala problemă identificată până în prezent, a declarat, marți, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Corbu, în cadrul evenimentului Energy Forum Ediția a XII-a, organizat de DC Media Group.

„Eu sunt un beneficiar al acestui program și văd pe propria piele cum se comportă sistemul. O mare problemă o avem și cu racordarea acestor sisteme și emiterea certificatelor de prosumator”, a afirmat Corbu, subliniind că a așteptat deja opt luni pentru certificare. El a avertizat asupra problemelor viitoare dacă dezechilibrele din rețelele de distribuție și transport nu vor fi gestionate eficient.

În prezent, programul Casa Verde se află în cel de-al treilea an de implementare. Anul viitor va fi lansat un program special pentru finanțarea sistemelor de baterii destinate foștilor beneficiari. „Urmează să lansăm anul viitor și un program similar cu cel al Ministerului Investițiilor, în care să finanțăm și doar sisteme de baterii pentru beneficiarii noștri din fostele programe”, a adăugat Corbu, subliniind necesitatea concentrării atenției asupra rețelelor de transport și distribuție.

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a subliniat că zilnic sunt conectați aproximativ 300 de prosumatori, însă companiile nu reușesc să țină pasul cu cererea ridicată. „Cererea care există nu poate fi satisfăcută în totalitate. Cu siguranță putem face mai mult și depunem eforturi să ne adaptăm tendințelor”, a explicat Dărăban, menționând că în ultimii cinci ani au fost realizate investiții de 500 de milioane de euro anual în rețelele de distribuție.

Pentru perioada 2030-2035, ACUE estimează necesitatea unei triplări a investițiilor, ajungând la un necesar de 1,5 miliarde de euro pe an, pentru a valorifica investițiile în producție. Ea a atras atenția că cadrul de reglementare aprobat de ANRE nu este satisfăcător pentru a atrage fondurile private necesare.

Probleme legate de producția de energie afectează și la nivel național. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România continuă să importe energie pentru a acoperi cererea națională, importurile depășind uneori 2.300 megawați în momentele de vârf.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro