Președintele regiunii separatiste georgiene Abhazia, Aslan Bjania, și-a dat demisia marți dimineață, după ce protestatarii au cerut acest lucru în contextul opoziției față de un nou acord economic cu Moscova. Vineri, mulțimi de protestatari au reușit să pătrundă în clădirea parlamentului și în sediul administrației prezidențiale, solicitând demisia sa.
„Pentru a menţine stabilitatea şi ordinea constituţională în ţară (…) demisionez din funcţia de preşedinte al Republicii Abhazia”, a precizat Aslan Bjania într-o scrisoare adresată președintelui Parlamentului și făcută publică prin intermediul serviciului său de presă.
Abhazia, situată între munții Caucazului și coasta Mării Negre, și-a declarat unilateral independența în 1992, fiind recunoscută doar de Moscova, nu și de comunitatea internațională. Conform acordului dintre guvern și opoziție, anunțat de președinția abhază, demisia lui Bjania a depins de eliberarea clădirilor guvernamentale de către protestatari. Potrivit agenției de presă ruse Ria Novosti, protestatarii au părăsit zona din fața administrației prezidențiale marți dimineață, în urma unei manifestații care a rănit zece persoane.
Vicepreședintele abhaz Badra Gunba va ocupa funcția de președinte interimar până la organizarea unor noi alegeri anticipate. Există îngrijorări din partea opoziției că acordul economic semnat cu Moscova ar putea permite cetățenilor ruși să achiziționeze proprietăți imobiliare în Abhazia, o practică interzisă din 1995.
Ministerul rus de Externe a exprimat „îngrijorarea” față de escaladarea tensiunilor și a criticat opoziția pentru lipsa unui dialog constructiv cu autoritățile legitime ale regiunii. Rusia păstrează trupe în Abhazia și în Osetia de Sud, regiunile georgiene care și-au declarat independența, recunoscută de Moscova, după conflictul din 2008.
Abhazia și-a apărat independența față de Georgia la începutul anilor 1990, cu sprijinul neoficial al Moscovei.