După aproape 1.000 de zile de rezistență la invazia rusă, aliații internaționali îl îndeamnă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să exploreze noi soluții pentru a-l atrage pe președintele rus, Vladimir Putin, la masa negocierilor. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este ultimul lider NATO care intenționează să prezinte o propunere pentru înghețarea conflictului.
Potrivit agenției Bloomberg, Erdogan va dezvălui această inițiativă la reuniunea Grupului celor 20 (G20) de la Rio de Janeiro. Presiunea internațională pentru un acord amplifică pe măsură ce aliații Ucrainei își doresc să prevină o eventuală încetare a sprijinului american sub o posibilă nouă administrație Trump.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat pe Putin, printr-o convorbire telefonică, să se angajeze în discuții de pace. La rândul său, președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că va dialoga cu Putin atunci când consideră că este momentul adecvat.
Tot mai mulți oficiali europeni consideră că soluția la conflict ar putea implica un compromis din partea lui Zelenski, întrucât devine evident că nicio parte nu va obține o victorie decisivă. Donald Trump susține că va pune capăt rapid conflictului în cazul unei victorii electorale, accentuând presiunea asupra țărilor europene de a găsi soluții alternative.
Între timp, trupele nord-coreene s-au alăturat forțelor ruse, adăugând un nivel suplimentar de complexitate și intensificând dorința internațională de a pune capăt războiului. Zona de conflict din Ucraina a fost devastată, conflictul consumând resurse financiare și aruncând relațiile geopolitice globale în dezordine.
Vladimir Putin a arătat puțin interes pentru un armistițiu, în ciuda pierderilor masive suferite de trupele sale. În discuția cu Scholz, Putin a afirmat că discuțiile vor trebui să ia în calcul preocupările Rusiei în privința securității și câștigurile sale teritoriale, subliniind că presiunea asupra lui Zelenski ar putea fi văzută ca un succes al strategiei rusești.