La nivel global, aproximativ 1,3 milioane de oameni pierd anual lupta cu rezistența la antimicrobiene, iar în Uniunea Europeană, peste 35.000 de decese se datorează infecțiilor provocate de bacterii rezistente la antibiotice, conform datelor oficiale. Astăzi se marchează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, coincizând cu începutul Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței Antimicrobiene 2024.
Inițiativa europeană anuală subliniază importanța utilizării responsabile a antibioticelor și creșterea gradului de conștientizare despre pericolul tot mai mare pe care rezistența la antimicrobiene îl reprezintă pentru sănătatea publică. Profesioniștii din sănătate subliniază nevoia de aplicare a celor mai bune practici pentru a preveni răspândirea germenilor rezistenți atât de către populație, cât și de către personalul medical și autoritățile decidente.
„Cu ocazia Zilei Europeane a Informării despre Antibiotice și a Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței Antimicrobiene, profesioniștii din sectorul sănătății doresc să atragă atenția asupra necesității de a adopta cele mai bune practici pentru a evita apariția și răspândirea germenilor rezistenți la medicamente”, informează instituțiile din domeniul sanitar.
Utilizarea incorectă a antibioticelor duce la o eficiență scăzută, iar infecțiile devin dificil de tratat, crescând riscul de răspândire, forme severe ale bolii și deces. Problemă cunoscută sub denumirea de rezistență antimicrobiană (AMR), aceasta este responsabilă, anual, pentru aproximativ 1,3 milioane de decese globale și contribuie la alte 5 milioane. Rezistența la antimicrobiene reprezintă o amenințare critică pentru sănătate, confirmă documentul citat.
Fără măsuri urgente pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene, riscurile pentru sănătatea publică, economiile și societățile noastre devin serioase. Identificată ca una dintre cele trei amenințări prioritate pentru sănătate de către Comisia Europeană și statele membre din 2022, problema a dus la elaborarea unei strategii globale de combatere de către Organizația Mondială a Sănătății.
România, aliniindu-se la aceste inițiative internaționale, a stabilit un cadru de acțiune coordonat pentru prevenirea și limitarea rezistenței la antimicrobiene. Strategia Națională pentru 2023-2030 țintește o reducere de 27% în consumul de antibiotice până în 2030, conform HG nr. 1005/2023. Măsurile includ eliberarea antibioticelor doar pe bază de prescripție medicală, excepție făcând urgențele cu respectarea unor condiții stricte, conform unui ordin recent al Ministerului Sănătății.