Victor Negrescu, negociatorul-șef al Parlamentului European și eurodeputat PSD, a anunțat sâmbătă că a obținut un acord interinstituțional privind bugetul Uniunii Europene pentru anul 2025. Acesta prevede alocări de aproape 200 de miliarde de euro, cu o creștere de circa 10,5 miliarde de euro față de anul precedent, conform Agerpres.
Noul buget european include majorări de aproximativ 6% pentru domenii și programe cheie, potrivit unui comunicat transmis de biroul lui Negrescu. Printre aceste domenii se numără educația, sănătatea, cercetarea și agricultura. De asemenea, se alocă resurse pentru extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, pentru combaterea corupției și politici sociale.
„Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri foarte dificile purtate cu reprezentanţii statelor membre. În calitate de negociator-șef al Parlamentului European, mă bucur că am obţinut creşteri importante pentru educație, sănătate, cercetare, agricultură, protecție civilă, securitatea frontierelor, extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, combaterea corupției, politicile sociale sau ajutorul umanitar. În plus, am securizat 3 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru ţările din Europa Centrală şi de Est afectate de inundaţii”, a explicat vicepreședintele PE, citat în comunicat.
Creșterile sunt repartizate și în domenii precum competitivitate, politici sociale și mediu. Astfel, pentru programul Orizont Europa, clusterul pentru sănătate va primi un plus de 15 milioane de euro, iar Consiliul European pentru Cercetare de 20 milioane de euro. Programul LIFE va beneficia de 5 milioane de euro suplimentar pentru natură, biodiversitate și acțiuni climatice. De asemenea, Mecanismul de Protecție Civilă va primi 8 milioane de euro pentru îmbunătățirea răspunsului la dezastrele naturale cauzate de schimbările climatice.
În ce privește migrația și gestionarea frontierelor, s-au alocat 10 milioane de euro pentru extinderea spațiului Schengen și 2 milioane pentru Pactul privind Migrația și Azilul. Bugetul pentru ajutor umanitar a fost mărit cu 50 milioane de euro, având în vedere crizele globale și urgențele climatice.
Negocierile au fost dificile, subliniind diviziunile din Parlamentul European și propunerile de reducere ale sumelor alocate prin bugetul UE, susținute de statele membre în fața provocărilor economice globale. Acordul interinstituțional dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană urmează să fie aprobat în sesiunea plenară din noiembrie a legislativului european.