Cu candidații la prezidențiale și în campanie pentru alegerile parlamentare, promisiunile electorale curg din toate direcțiile, punând accentul pe investițiile în educație și sănătate, pe bunăstarea generală și pe promisiuni privind necreșterea taxelor și impozitelor. Totuși, teme precum reforma fiscală și actualizarea legilor de securitate națională sunt lăsate în umbră, menționarea lor fiind amânată pentru viitoarele administrații.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a subliniat că TVA-ul nu va crește, exprimându-și certitudinea: „Nu se mărește TVA-ul. V-o spun… Mă tatuez pe mână. Nu se mărește TVA-ul”. O astfel de promisiune este însă unul din punctele contestate ale Planului Fiscal prezentat Comisiei Europene, care presupune reforme în impozitarea microîntreprinderilor și a sistemului de taxe, semnalând posibile măriri de TVA. Guvernul actual are pe masa discuțiilor mai multe scenarii care ar putea afecta taxarea serviciilor din industrii precum HoReCa, unde TVA este în prezent sub pragul de 19%.
Figurile politice abordează cu precauție subiectul modificării legilor securității naționale, amânat de peste doi ani. Deși solicitarea unei reforme a fost subliniată de foști președinți, nicio inițiativă nu a avut însă succes, iar dezbaterile au fost temporizate. O comisie parlamentară înființată pentru acest scop nu s-a întrunit niciodată.
În ceea ce privește drepturile comunității LGBTQ+ și parteneriatul civil, opiniile candidaților variază semnificativ. În timp ce Marcel Ciolacu și Mircea Geoană afirmă că societatea nu este pregătită pentru astfel de discuții, candidatei Elena Lasconi de la USR susține parteneriatul civil, deși evită utilizarea termenului de „căsătorie”. Nicole Ciucă și George Simion își mențin poziția față de valorile tradiționale. România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru nerecunoașterea legală a uniunilor persoanelor homosexuale.
Reforma administrativă, un alt subiect neglijat, nu și-a găsit locul printre prioritățile guvernanților, deși promisiuni în acest sens sunt făcute în campania electorală. Organizarea administrativă la nivel de județe și comune, moștenită din anii ’60, necesită o revizuire pentru optimizarea accesului la fonduri europene și îmbunătățirea managementului resurselor locale.
România va merge la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale pe 24 noiembrie, cu al doilea tur programat pentru 8 decembrie, unde va fi ales noul președinte. Dezbaterile asupra temelor sensibile ar putea să apară doar după finalizarea procesului electoral.