Reclamă

Vineri, în regiunea Abhazia din Georgia, au avut loc ciocniri între poliție și manifestanți care protestează împotriva unui acord economic cu Rusia. Potrivit agenției ruse RIA Novosti, preluată de Agerpres, evenimentele au avut loc în apropierea parlamentului din Suhumi, centrul administrativ al regiunii.

Un număr semnificativ de manifestanți s-au adunat în fața parlamentului, nemulțumiți de un acord care permite companiilor ruse să investească în Abhazia, situată între Munții Caucaz și coasta Mării Negre. Protestatarii, folosind un camion, au dărâmat o parte din gardul de protecție al clădirii și au aruncat cu ouă și sticle de plastic către forțele de ordine, care, la rândul lor, au ripostat cu gaze lacrimogene, conform materialelor video distribuite pe rețelele sociale locale.

Sesiunea parlamentului care ar fi trebuit să examineze vineri ratificarea acordului a fost amânată din cauza manifestațiilor, iar protestatarii nu au părăsit locul. Președintele parlamentului, Lașa Așuba, a declarat că ordinea de zi nu a fost aprobată și că sesiunea nu poate avea loc, conform agenției ruse TASS, citate de EFE.

În săptămâna premergătoare protestului, unii manifestanți blocaseră poduri în Suhumi, nemulțumiți de arestarea a cinci opozanți față de acord. Aceștia au fost eliberați ulterior. Acordul semnat pe 30 octombrie permite companiilor ruse să dezvolte proiecte de investiții pe teritoriul Abhaziei, generând temeri privind posibila achiziție de apartamente de către cetățeni ruși, interzisă din 1995.

Recent, Rusia și-a suspendat subvențiile pentru Abhazia, ceea ce i-a făcut pe opozanții locali să suspecteze presiuni în semnarea acordului. Opoziția a format un comitet împotriva ratificării, considerând că acest acord pune în pericol suveranitatea economică a regiunii.

Abhazia și-a declarat independența față de Georgia la începutul anilor ’90, după destrămarea URSS, și a fost sprijinită neoficial de Moscova în conflictul cu forțele georgiene. Rusia a recunoscut independența Abhaziei și Osetiei de Sud după conflictul din 2008 și menține o prezență militară în cele două regiuni.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro