Reclamă

Comisia Europeană a redus estimările privind creșterea economiei românești pentru 2023 la 1,4%, față de 3,3% cât era prevăzut anterior. Motivul principal al acestei scăderi este contribuția negativă a exporturilor la avansul PIB-ului, conform previziunilor economice de toamnă publicate vineri de Executivul comunitar.

În primăvară, se estima că economia României va crește cu 3,3%, dar ultimele previziuni indică un ritm de creștere de doar 1,4% în acest an, urmând să atingă 2,5% în 2025. Comisia Europeană a subliniat: „Pe parcursul anului 2024, producția industrială, construcțiile, IT-ul și transporturile au încetinit din cauza diminuării cererii externe din partea principalilor parteneri comerciali, creșterii rapide a salariilor și prețurilor ridicate la energie.”

Un alt aspect important subliniat este deficitul guvernamental, care este prevăzut să urce la 8% din PIB în 2024, de la 6,5% în 2023. Această creștere a deficitului se datorează în principal cheltuielilor guvernamentale rapide, în special majorării salariilor în sectorul public și a pensiilor. Comisia notează că deficitul ar putea rămâne ridicat și în 2025, ajungând la 7,9% din PIB.

Comisia remarcă faptul că această prognoză nu consideră impactul potențialelor măsuri de reducere a deficitului din planul fiscal și structural pe termen mediu al României. Însă, dacă aceste măsuri vor fi implementate corespunzător, deficitul public ar putea fi redus semnificativ.

Pe de altă parte, o veste bună este că inflația ar putea să scadă de la o medie de 10% în 2023 la aproximativ 5,5% în 2024, potrivit Comisiei Europene. Totuși, presiunile asupra prețurilor ar rămâne ridicate datorită cererii interne puternice.

Aceste ajustări ale previziunilor sunt susținute și de un raport recent al Fondului Monetar Internațional care a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei românești la 1,9%.

Institutul Național de Statistică (INS) arată că PIB-ul nu s-a modificat în trimestrul trei comparativ cu cel anterior, dar a scăzut cu 0,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro