Orașul italian Florența a decis să implementeze măsuri riguroase pentru a limita turismul excesiv, pe fondul plângerilor privind sustenabilitatea. Printre acestea se numără interzicerea cutiilor de chei folosite de proprietarii locuințelor închiriate pe termen scurt și a difuzoarelor pentru ghizi. Aceasta decizie vine și pe măsură ce Florența se pregătește să găzduiască miniștrii turismului din grupul G7, așa cum a precizat primarul orașului, Sarah Funaro.
Pe lângă eliminarea cutiilor de chei, foarte răspândite în centrul istoric inclus în patrimoniul UNESCO, orașul dorește, de asemenea, să limiteze folosirea vehiculelor de tip golf-kart, populare printre turiști. Autoritățile au anunțat că aceste măsuri sunt necesare pentru a proteja patrimoniul cultural și pentru a menține Florența ca „un oraș viu și unic”, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.
Conform autorităților, problema a devenit atât de stringentă încât peste 7,8 milioane de oameni au vizitat orașul doar în primele nouă luni ale anului 2024, ceea ce pune presiune mare pe cei cinci kilometri pătrați ai centrului istoric.
Aceste modificări de reglementare au și un substrat social, având în vedere incidentul recent în care un turist a fost surprins mimând un act sexual pe statuia lui Bacchus. În plus, Cecilie Hollberg, director al muzeului Galleria dell’Accademia, și-a exprimat nemulțumirea cu privire la direcția turismului în Florența.
Florența se alătură astfel altor destinații italiene cunoscute, cum ar fi Pompei și Veneția, care impun la rândul lor reguli pentru a controla fluxurile turistice. Situl arheologic Pompei a stabilit o limită de 20.000 de vizitatori pe zi, iar Fântâna Trevi din Roma va restricționa accesul după renovări.