Reclamă

Președintele francez Emmanuel Macron și fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, au lansat un avertisment ferm către Bruxelles, subliniind necesitatea ca Europa să se pregătească pentru un al doilea război comercial cu Statele Unite sub conducerea lui Donald Trump, conform Politico.

În cadrul unei discuții la Collège de France din Paris, cei doi lideri au îndemnat Uniunea Europeană să reacționeze rapid pentru a evita să devină o victimă colaterală a războiului comercial iminent dintre SUA și China. Acest scenariu ar putea izbucni în curând, având în vedere promisiunea lui Trump de a reduce deficitul american prin introducerea unor taxe vamale drastice.

„Suntem foarte aproape să intrăm într-o lume a războaielor de tarife”, a avertizat Macron, evidențiind că Europa nu este pregătită pe deplin pentru impactul războiului comercial dintre SUA și China. El a subliniat că Trump ar putea încerca să forțeze Europa să se distanțeze de China, amenințând cu introducerea de taxe vamale asupra importurilor din Europa.

Acest scenariu ar putea amplifica tensiunile dintre țările europene cu legături comerciale strânse cu China și cele mai apropiate de SUA. Draghi a adăugat că „cu un zid al tarifelor… dacă ești prieten, ești înăuntru. Dacă nu ești prieten, rămâi pe dinafară”, subliniind că Trump va decide cine sunt „prietenii”.

Draghi a avertizat că presiunea va fi pusă pe Europa să aleagă de partea cui este – SUA sau China. De asemenea, a precizat că se așteaptă la introducerea de tarife suplimentare. Victoria lui Trump a provocat îngrijorare în capitalele europene, iar Bruxelles-ul va trebui să răspundă rapid pentru a proteja legăturile comerciale existente.

Macron a propus ca UE să adopte o politică comercială mai fermă, referindu-se la recentele taxe pentru importurile de mașini electrice din China. El a subliniat că „alegerea lui Trump este un moment de accelerare” și că Europa trebuie să acționeze rapid pentru a evita dilemele ulterioare.

Atât Macron, cât și Draghi, au criticat doctrina economică actuală a Uniunii Europene, solicitând mai mult curaj din partea liderilor europeni pentru a investi în sectoarele strategice și pentru a crea o uniune a piețelor de capital.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro