Un spectaculos fenomen astronomic, Leonide, va putea fi observat în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, când mai mulți meteori strălucitori vor fi vizibili pe cer la ora 6 dimineața, ora României. Fenomenul este rezultatul intâlnirii Planetei Pământ cu praful lăsat de cometa 55P/Tempel-Tuttle, care produce dâre luminoase cunoscute ca stele căzătoare, așa cum explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Specialistul Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’ din București a declarat pentru Digi24: ‘În noaptea de 16 spre 17 noiembrie, la 6 dimineața, ora României, sunt cele mai mari șanse de a observa pe cer meteori strălucitori. Evenimentul Leonide se produce când este lună plină, iar numărul de meteori din noaptea maximului este de până la 10 pe oră’.
Leonidele sunt resturi ale cometei Tempel-Tuttle, care a trecut ultima dată la periheliu în 1998, și fiecare trecere a planetei prin această zonă orbitală a prafului lăsat de cometa a produs manifestări caracteristice, uneori având loc furtuni de meteori cu rate de până la 1000 pe oră. După anul 2003, maximul activității meteorice a scăzut la 10 până la 20 de meteori pe oră.
Vizibilitatea meteorilor, denumite popular stele căzătoare, este optimă din locuri cu cer întunecat, fără lumini artificiale sau poluare luminoasă, ideal fiind la munte sau în zone rurale. Condițiile meteo favorabile precum un cer senin fără nori permit observarea până la 20 de meteori pe oră.
Pentru a putea admiră acest spectacol natural, astronomii recomandă privitul cu ochiul liber spre cer. Chiar și fără instrumente astronomice, observatorii pot aprecia frumusețea fenomenului, putând remarca și alte obiecte celeste cum ar fi stelele sau Calea Lactee. Astfel, trecerea meteoritică poate să fie urmată de dâre luminoase vizibile doar pentru o fracțiune de secundă, fenomen denumit metaforic ca fiind căderea stelelor.
Evenimentul Leonide din acest an își atinge maximul activității pe 17 noiembrie, oferindu-le tuturor celor pasionați de astronomie ocazia de a privi un fascinant spectacol ceresc din zone optime și în condiții adecvate.