Executivul a aprobat joi, 14 noiembrie 2024, indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură București Nord și viitorul terminal al Aeroportului Otopeni, cu o investiție totalizând peste 562 de milioane de lei, a anunțat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI).
„Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, 14.11.2024, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnicoeconomici aferenți obiectivului de investiții ‘Legătura rutieră între Autostrada de Centură București Nord și viitorul Terminal 2 al Aeroportului Internațional Henri Coandă (AIHC)’, județul Ilfov. În prezent, principala rută de circulație spre aeroport o constituie drumul național DN 1, pe care se înregistrează valori de trafic excepționale în zona de referință. În condițiile creșterii volumelor de trafic rutier și aerian, este necesară dezvoltarea infrastructurii de transport care să faciliteze în mod direct legătura între obiectivele majore generatoare de trafic atât de mărfuri cât și de persoane”, se precizează într-un comunicat transmis de MTI.
Obiectivul face parte din Programul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030, aprobat prin HG nr.1312/2021, și este inclus în lista proiectelor localizate pe rețeaua secundară – drumuri expres la poziția 1- A0-Aeroport Henri Coandă, potrivit sursei Agerpres.
Principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului au fost aprobați de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe și includ: o lungime a traseului de 2,550 km, lățimea platformei drumului de legătură de 21,50 metri, două pasaje, un nod rutier cu Autostrada de Centură A0 și o intersecție de tip sens giratoriu.
Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 562.392.000 lei, din care costurile de construcție și montaj (inclusiv TVA) sunt de 478.017.000 lei. Durata de execuție a obiectivului de investiții este estimată la 30 de luni.
Finanțarea obiectivului de investiții se va realiza din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport 2021-2027 și din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.