La un an după ce Moscova și-a retras ratificarea tratatului de interzicere a testelor nucleare, prevăzut de Organizaţia pentru Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), Rusia își menține angajamentul de a supraveghea respectarea pactului la nivel internațional. Acest aspect a fost subliniat de Robert Floyd, liderul CTBTO, în cadrul unei declarații recente.
Decizia de retragere a ratificării de către Rusia, oficializată de președintele Vladimir Putin în noiembrie 2023, eliberează Rusia de obligațiile legale impuse de tratat. Floyd a descris această mișcare ca fiind „foarte dezamăgitoare şi profund regretabilă”, conform unei declarații dpa, preluată de Agerpres.
În ciuda retragerii din tratat, Rusia a inaugurat recent o nouă stație de monitorizare, ajungând la un total de 32 de astfel de posturi care transmit date către CTBTO și alte state interesate. Aceste stații sunt parte integrantă a rețelei globale de aproximativ 300 de puncte de măsurare, ce au ca scop detectarea oricăror indicii ale testelor nucleare, precum vibrații, unde sonore sau emisii chimice.
„Statele ştiu că, dacă ar alege să testeze, nu pot ascunde asta”, a afirmat Robert Floyd, reafirmând importanța acestei rețele în asigurarea transparenței internaționale în domeniul testării nucleare.
Decizia de retragere de sub jurisdicția tratatului a fost justificată de președintele Putin prin necesitatea ca Rusia să aibă aceleași oportunități ca și Statele Unite. Spre deosebire de Rusia, SUA nu au ratificat niciodată CTBTO, deși, la fel ca majoritatea țărilor, se conformează cu interdicția de testare impusă neoficial din anii ’90.
În altă ordine de idei, Robert Floyd a exprimat optimism cu privire la colaborarea viitoare cu noua administrație Trump din Statele Unite, evidențiind relațiile constructive avute anterior.