Marți, armata israeliană a desfășurat unul dintre cele mai puternice bombardamente asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, controlate de Hezbollah, provocând victime și distrugeri însemnate. Conform autorităților libaneze, atacul din centrul țării a ucis peste 20 de persoane, în timp ce Hezbollah a răspuns cu propriile acțiuni militare.
Fumul dens s-a ridicat în cerul de deasupra Beirutului, loviturile vizând zona Dahiyeh și alte ținte asociate Hezbollah. Armata israeliană a revendicat distrugerea majorității instalațiilor de rachete ale grupului. ‘Am încercat să reducem daunele asupra civililor’, au precizat oficialii israelieni, care acuză în continuare Hezbollah că se folosește de locuitori ca scuturi umane. Hezbollah respinge aceste acuzații.
În nordul Israelului, orașul Nahariya a fost scena unui atac asupra unei clădiri rezidențiale, soldat cu moartea a două persoane, a declarat Poliția israeliană. Hezbollah a revendicat atacul cu dronă asupra unei baze militare din apropierea localității. ‘O dronă a căzut și în curtea unei grădinițe dintr-o suburbie a orașului Haifa’, au declarat salvatorii. Din fericire, copiii au fost evacuați rapid și nu au fost victime.
Ministerul Sănătății din Liban a raportat că raidurile israeliene din provincia Muntele Liban au ucis opt persoane în Baalchmay și 15 în Joun. Alte victime s-au înregistrat în sudul țării și în localitățile Tefahta, Nabatieh și Tyre.
Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății libanez, de la începutul ostilităților anul trecut, atacurile israeliene au ucis cel puțin 3.287 de persoane, iar Hezbollah susține că a cauzat 100 de victime în rândurile armatei israeliene. Armata israeliană a raportat că Hezbollah a lansat marți 55 de proiectile spre Israel.
Statele Unite încearcă să medieze un armistițiu, iar președintele ales al SUA, Donald Trump, a numit pe Mike Huckabee ambasador în Israel. Situația rămâne tensionată, conflictul amplificându-se într-un moment de negocieri fragile pentru pace. Guvernul libanez a reînnoit apelurile pentru o încetare a focului, invocând o rezoluție ONU din 2006.