Autoritățile din provincia Punjab, Pakistan, au interzis majoritatea activităților în aer liber și au ordonat unor magazine și piețe să aibă program redus, ca urmare a creșterii alarmante a numărului de persoane care se îmbolnăvesc din cauza smogului. Această măsură vine în contextul în care provincia, cea mai populată din Pakistan, se confruntă cu niveluri ridicate de poluare a aerului, care au determinat și închiderea școlilor.
Măsurile impuse vor fi valabile până pe 17 noiembrie și vizează închiderea timpurie a magazinelor, piețelor și mall-urilor în unele zone, restricțiile incluzând și anularea evenimentelor sportive și a altor activități în aer liber. Potrivit guvernului din Punjab, „răspândirea conjunctivitei/bolii ochiului roz din cauza infecțiilor bacteriene sau virale, a fumului, a prafului sau a expunerii la substanțe chimice reprezintă o amenințare gravă și iminentă pentru sănătatea publică”.
Orașul Lahore, capitala provinciei Punjab, a înregistrat la începutul acestei luni un indice de poluare a aerului de 1.900 în anumite locuri, conform IQAir, un nivel considerat extrem de periculos. Deși indicele a scăzut la peste 600, acesta indică în continuare prezența unui aer foarte toxic pentru locuitori.
Excepție de la aceste restricții fac farmaciile, depozitele de ulei, precum și magazinele care vând lactate, fructe și legume, care pot funcționa și după ora 20:00, ora locală de închidere prevăzută. De asemenea, „riturile religioase inevitabile” pot avea loc fără restricții.
Creșterea poluării aerului pe timp de iarnă este o problemă recurentă în Asia de Sud, iar autoritățile regionale dau vina pe condițiile meteorologice, dar și pe activitățile din țările vecine. Fumul emis de petarde, declanșate cu ocazia festivităților de Diwali în India, a exacerbat problemele de poluare, în ciuda interdicției impuse.
UNICEF a atras atenția asupra pericolului pe care aerul toxic din regiune îl reprezintă pentru copii, menționând că peste 11 milioane de copii sub cinci ani sunt expuși riscului în Punjab. Abdullah Fadil, reprezentantul UNICEF în Pakistan, a declarat: „În plus, școlile din zonele afectate de smog au fost închise, educația pentru aproape 16 milioane de copii din Punjab a fost perturbată”.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că poluarea aerului poate declanșa accidente vasculare cerebrale, boli de inimă, cancer pulmonar și alte afecțiuni respiratorii, afectând în mod deosebit copiii și vârstnicii.