Cu doar câteva luni rămase la Casa Albă, președintele Joe Biden se străduiește să accelereze transferul de armament și fonduri către Ucraina înainte de inaugurarea lui Donald Trump în luna ianuarie. Washingtonul pregătește un ajutor de până la 6 miliarde de dolari pentru Kiev, în timp ce autoritățile ucrainene cer revocarea restricțiilor privind armele cu rază lungă de acțiune și soluții alternative de finanțare.
Până la 20 ianuarie, data la care Trump urmează să preia oficial conducerea, Biden rămâne responsabil de politica externă a Statelor Unite. Între timp, există temeri că sub noua administrație abordarea față de sprijinul acordat Ucrainei se va modifica semnificativ.
Se așteaptă ca Biden să-l întâmpine pe Trump la Casa Albă săptămâna aceasta pentru discuții privind continuarea finanțării Ucrainei și o agendă extinsă de politică externă. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, afirmă că Biden va încerca să-i transmită lui Trump și Congresului că retragerea din Ucraina ar putea destabiliza Europa. De asemenea, Sullivan a evitat să comenteze dacă Biden va propune o nouă lege de finanțare pentru Ucraina.
Pe de altă parte, persoanele asociate posibil viitoare administrației Trump au exprimat incertitudini cu privire la continuarea finanțării pentru Ucraina. Un senator republican și aliat apropiat al lui Trump, Bill Hagerty, a subliniat: „Poporul american vrea ca suveranitatea să fie protejată aici, în America.”
Pentagonul permite deja echipelor de contractori americani să lucreze în Ucraina pentru întreținerea sistemelor de apărare, iar se preconizează livrarea a peste 500 de dispozitive de interceptare a rachetelor către Kiev. Oficialii americani și europeni încearcă să asigure continuitatea ajutorului prin instituirea unor măsuri legislative care să consolideze sprijinul prin NATO.
Conform unui nou raport publicat de Wall Street Journal, îngrijorările privind utiliza inevitabilă a rachetelor rusești împotriva Ucrainei pe timpul iernii cresc presiunea asupra infrastructurii de apărare ucraineană.
David Kramer, de la Institutul George W. Bush, notează că Biden a gestionat eficient sancțiunile împotriva Rusiei, dar a provocat frustrare în Ucraina prin lentoarea deciziilor și restricțiile privind sistemele de arme cu rază lungă de acțiune. Odată cu schimbarea administrației, experții cred că viitoarele negocieri ar trebui gestionate de noul președinte, iar Ucraina s-ar putea confrunta cu o poziție slabă în negocierile cu celălalt președinte.