Un portret al matematicianului englez Alan Turing a fost vândut joi cu suma impresionantă de 1,08 milioane de dolari, fiind prima operă de artă realizată de un robot umanoid care a fost licitată, a anunțat casa de licitații Sotheby’s.
Lucrarea, intitulată „A.I. God” (Dumnezeul inteligenței artificiale sau AI), a fost creată de Ai-Da, primul artist plastic robot umanoid din lume. Vânzarea a depășit așteptările în cadrul licitației online organizate de Sotheby’s. „Prețul de vânzare record de astăzi pentru prima operă de artă realizată la licitație de un robot artist umanoid marchează o etapă importantă în istoria artei moderne și contemporane și reflectă intersecția din ce în ce mai mare dintre tehnologia inteligenței artificiale și piața globală de artă”, a declarat casa de licitații.
Ai-Da, robotul responsabil de această creație, a precizat că „valoarea de bază a operei mele este capacitatea de a servi drept catalizator pentru dialogul despre tehnologiile emergente”. Potrivit artistului robot, „portretul pionierului Alan Turing invită privitorii să reflecteze asupra naturii divine a AI și a calculatoarelor, luând în considerare în același timp implicațiile etice și societale ale acestor progrese”.
Robotul ultrarealist are o aparență feminină, cu ochi mari și perucă șatenă, și este considerat unul dintre cele mai avansate modele din lume. Numele său, Ai-Da, este un omagiu adus Adei Lovelace, un pionier al informaticii, și a fost proiectat de Aidan Meller, specialist în artă modernă și contemporană.
Utilizând inteligența artificială, acest robot creează picturi și sculpturi și dispune de camere în ochi și mâini bionice. De asemenea, Ai-Da se poate mișca și exprima autonom, fără intervenție umană. „Cei mai mari artiști din istorie s-au confruntat cu vremurile lor și au sărbătorit și contestat schimbările din societate”, a menționat Meller.
Alan Turing, deschis la ideea inteligenței artificiale încă din anii 1950, a avertizat despre utilizările viitoare ale acestei tehnologii. „Tonurile întunecate și fațetele sparte ale feței” din portretul său par să sugereze „dificultățile despre care ne-a avertizat Alan Turing când vine vorba de abordarea inteligenței artificiale”, a subliniat Meller. Lucrările robotului Ai-Da sunt o reflecție asupra direcției în care ne îndreaptă puterea AI și ascensiunea globală a exploatării acestei tehnologii.