Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că China este un aliat al Rusiei și că susține revendicările Beijingului asupra Taiwanului. De asemenea, liderul de la Kremlin a afirmat că nicio țară nu ar trebui să se teamă de aprofundarea cooperării între cele două națiuni, relatează Reuters.
Deși Rusia și China nu au o alianță militară oficială, Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au semnat în 2022 un acord de parteneriat „fără limite”, cu doar trei săptămâni înainte ca trupele ruse să fie trimise în Ucraina. Recent, în luna mai a acestui an, cei doi lideri au convenit să își aprofundeze „parteneriatul cuprinzător și cooperarea strategică” pentru o nouă eră.
„Nu credem că China urmărește o politică agresivă în regiune”, a spus Putin la reuniunea Clubului de discuții Valdai, desfășurată în stațiunea Soci de la Marea Neagră. Liderul rus a sugerat că Taiwanul provoacă o situație similară cu cea din Ucraina, cu scopul de a atrage sprijin extern.
În contextul în care China consideră Taiwanul ca parte integrală a teritoriului său, Putin a comentat despre situația tensionată din jurul insulei, afirmând: „Toată lumea recunoaște în mod oficial că Taiwanul este parte a Chinei. Dar în realitate? Acționează într-o direcție complet diferită, provocând escaladarea situației”.
Referitor la relațiile ruso-chineze, Putin a subliniat: „Noi susținem China și credem că duce o politică rezonabilă. Este aliatul nostru și avem un volum mare de schimburi comerciale și cooperare în sectorul securității”.
Ministerul de Externe din Taiwan a reacționat, declarând că „regimul lui Putin a lansat un război de agresiune împotriva Ucrainei” și că Rusia și China „continuu subminează ordinea internațională bazată pe reguli”, reprezentând „o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității mondiale”.
În opinia lui Putin, exercițiile militare comune ale Rusiei și Chinei sunt similare cu cele organizate de Statele Unite și Japonia. „Aceste exerciții nu amenință pe nimeni, au scopul de a ne asigura securitatea”, a susținut Putin.
Exercițiile militare ale Chinei din jurul Taiwanului, o democrație cu 23 de milioane de locuitori, au devenit tot mai dese, fiind declanșate de evenimente care au provocat nemulțumirea Beijingului. În august 2022, astfel de manevre au fost exacte după vizita pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA de la acea vreme, Nancy Pelosi.