Reclamă

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți anual pe 8 noiembrie, primind un loc special în calendarul bisericesc marcat cu cruce roșie. Într-un context spiritual bogat, aceștia sunt văzuți ca lideri ai cetelor de îngeri și călăuze ale sufletelor spre Rai. În România, această zi este importantă și pentru Jandarmeria Română, care îi consideră patroni spirituali.

Arhanghelul Gavriil, al cărui nume ebraic se traduce prin „Dumnezeu este puterea mea”, este cunoscut ca mesager al veștilor bune. Conform Noului Testament, Gavriil a anunțat nașterea Fecioarei Maria și a Mântuitorului către Maica Domnului. În icoane, Gavriil apare cu un crin și o trompetă, simbolizând bucuria, binecuvântarea și a doua venire a lui Iisus.

Mihail, al cărui nume înseamnă „Cine-i ca Dumnezeu”, are rolul de a transmite rugăciunile credincioșilor lui Dumnezeu și de a conduce îngerii păzitori. Deseori înfățișat în armura unui soldat, ţinând o suliță și o sabie de foc, Mihail este perceput ca un înger al dreptății Dumnezeiești.

Tradițiile românești subliniază importanța pomenirii celor decedați, împărțirii de pachete celor nevoiași și participării la slujbe religioase. Părintele Gabriel Cazacu subliniază: „Este bine să cinstim Sfântul și să învățăm fiecare dintre noi din modelul de viețuire al Lui”. Se recomandă abstinența de la munca fizică și dedicarea zilei pentru reculegere și odihnă.

Pe lângă 8 noiembrie, sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil se extinde pe trei zile în tradiția populară, fiind cunoscute ca „capul Arhanghelului”, „mijlocul Arhanghelului” și „coada Arhanghelului” pe 8, 9 și respectiv 10 noiembrie. Este un moment în care credincioșii sunt îndemnați să aprindă lumânări pentru călăuzirea spre Rai și să evite conflictele, pentru a păstra armonia familială.

În timp ce tradițiile oferă diverse moduri de celebrare, toate converg spre o recunoaștere și cinstire a rolului spiritual al Sfinților Arhangheli. Aceștia sunt văzuți ca protectori în viața de acum și la Judecata de apoi, un simbol al sprijinului divin în existența umană.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro