Kremlinul și-a exprimat speranța într-o victorie a lui Kamala Harris la alegerile prezidențiale din SUA, anticipând că rezultatele ar putea stârni proteste în Statele Unite, asemănătoare celor din ianuarie 2021 de la Capitoliu. Surse din interiorul administrației de la Moscova au declarat pentru Meduza că echipa politică a lui Putin se aștepta ca republicanii să conteste rezultatele și să declanșeze manifestații care ar putea deturna atenția de la conflictul din Ucraina.
Aceste așteptări s-au dovedit însă neîmplinite. Kremlinul credea că polarizarea din societatea americană ar putea conduce la proteste violente, în cazul în care Harris ar fi câștigat, datorită refuzului de a accepta rezultatele de către partea perdantă. „Pariul principal nu a fost atât de mult pe victoria unui anumit candidat, ci pe refuzul părții perdante de a accepta rezultatele”, a declarat o sursă apropiată administrației lui Putin, care a fost confirmată de o altă sursă din interior.
Kremlinul spera că o astfel de criză politică ar obliga Statele Unite să-și concentreze atenția pe conflictele interne, mai degrabă decât pe Rusia. Însă, într-un răsturnare de situație, oficialii ruși au început recent să considere o victorie a lui Donald Trump drept cel mai preferabil scenariu. „Campania lipsită de strălucire” a lui Harris, în ciuda șanselor egale estimate de experți, a determinat Kremlinul să își orienteze miza către Trump.
Surse apropiate biroului președintelui rus au subliniat că Trump este privit cu simpatie în Rusia, fiind considerat un „tip familiar”, care vorbește despre conservatorism și nu insultă Rusia. Un înalt oficial regional, sub rezerva anonimității, l-a descris pe Trump ca fiind un „politician ostentativ” cu potențial pentru a încerca rezolvarea conflictului cu Ucraina.
Deși există un optimism prudent în ceea ce privește Trump, surse din Kremlin și guvernul rus și-au exprimat îndoiala că alegerea lui va schimba radical relațiile dintre Rusia și SUA. „Trump este o persoană impulsivă”, a afirmat o sursă apropiată guvernului, explicând că, deși abordarea sa ar putea fi ghidată de pragmatism, ar implica concesii, inclusiv din partea Rusiei, cu Putin nefiind pregătit pentru astfel de concesii.
Kremlinul, potrivit unei surse apropiate, se concentrează pe construirea unei coaliții anti-occidentale, incluzând China, considerată dușman de Trump, marcând o schimbare importantă față de abordarea din 2016.