Criza politică din Germania generează incertitudini pentru Europa, într-un moment crucial, dar perspectiva unor noi alegeri ar putea aduce stabilitate aliaților UE ai Berlinului, potrivit AFP, citată de Barron’s.
Europa se confruntă cu o serie de provocări, de la războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu la o încetinire economică și revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, ceea ce face o Germanie stabilă mai necesară ca niciodată. Premierul finlandez Petteri Orpo a subliniat: „Avem nevoie de un guvern german puternic și unit, și avem nevoie de o Germanie puternică în Uniunea Europeană”.
Coaliția tripartită condusă de cancelarul Olaf Scholz s-a destrămat după demiterea ministrului de finanțe Christian Lindner, membru al FDP. Aceasta a fost întâmpinată cu îngrijorare de către diplomații UE, dar cu speranța că, pe termen lung, ar putea întări unitatea europeană.
Problemele frecvente din cadrul coaliției au împiedicat Germania să se alăture voturilor pe probleme cheie în UE, lăsând Berlinul adesea neutru. „Pe termen scurt, aceasta este o situație nedorită”, a declarat un diplomat UE pentru AFP, „dar pe termen mediu și lung, aceasta ar putea fi benefic”.
În ciuda crizei politice, vicecancelarul Robert Habeck a asigurat că guvernul german poate continua să își exercite atribuțiile internaționale: „În politica externă, suntem pe deplin capabili să acționăm”. Totuși, Scholz va lipsi aproape o zi întreagă de la întâlnirile europene din Budapesta.
Există un optimism precaut cu privire la formarea unui nou guvern în Germania, care ar putea îmbunătăți relațiile cu Franța și ar putea contribui la remedierea disensiunilor în interiorul UE privind energia și comerțul. Guntram Wolff de la Bruegel a remarcat: „Guvernul german nu a avut un succes teribil în a aduce împreună țările europene importante”.
În termeni economici, criza din Germania vine într-un moment dificil pentru UE, liderii europeni fiind așteptați să discute reformele propuse de Mario Draghi. Propunerile includ împrumuturi comune și investiții semnificative, însă sunt controversate și au întâmpinat opoziția FDP din Germania.
În concluzie, deși demiterea lui Lindner a fost văzută cu ochi buni de diplomații europeni, viitoarele negocieri ale UE ar putea fi afectate de criza politică din Germania și de atenția publicului german asupra alegerilor anticipate.