Casa Albă vrea să livreze rapid Ucrainei miliarde de dolari ca asistență de securitate înainte ca președintele ales Donald Trump să-și preia mandatul, au declarat surse citate de Reuters. „Administrația intenționează să-și continue eforturile (…) pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă”, a precizat un înalt oficial sub anonimat.
Trump a criticat în mod repetat asistența oferită de Biden Ucrainei, iar preluarea puterii de către republicani ridică întrebări legate de viitorul sprijinului din partea guvernului SUA pentru președintele ucrainean Volodomir Zelenski. Republicanii au câștigat o majoritate restrânsă în Camera Reprezentanților și încă se evaluau rezultatele alegerilor pentru a determina dacă democrații au obținut un avantaj dominant.
Anterior, Camera Reprezentanților a aprobat ajutorul pentru Ucraina, incluzând și autorizarea lui Biden de a transfera arme în valoare de miliarde de dolari din stocurile americane. Din acest ajutor aprobat din aprilie, rămân disponibile 4,3 miliarde de dolari, pe lângă alte 2,8 miliarde de dolari în transferuri autorizate și 2 miliarde de dolari pentru achiziția de arme de la industrie, însumând un total de 9 miliarde de dolari pentru ajutor militar.
În contextul războiului din Ucraina, SUA vor continua să trimită muniții și arme antitanc, inclusiv rachetele Javelin dezvoltate de Lockheed Martin și RTX. Pe lângă acestea, Ucraina va primi vehicule terestre suplimentare și artilerie de 155 mm de la General Dynamics Corp, precum și mai multe rachete GMLRS pentru sistemul HIMARS.
Există însă incertitudini privind acordarea viitoare de asistență după ce republicanii vor controla președinția și cel puțin jumătate din Congres. „Aceasta va fi o problemă pentru continuarea finanțării suplimentare pentru Ucraina,” a comentat Scott Anderson de la Brookings Institution.
Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, nu a oferit detalii asupra ajutorului la o conferință de presă, subliniind că scopul conferinței era analiza rezultatelor alegerilor.
În timpul campaniei sale, Trump a declarat că invazia asupra Ucrainei nu ar fi avut loc dacă ar fi fost el la conducerea Statelor Unite. El a sugerat de asemenea că ar putea ajunge la un acord de pace în 24 de ore, însă Ucraina a respins orice sugestie de a ceda teritorii, idee nesusținută de Biden.