Reclamă

Aproximativ 30% din arsenalul nuclear al Rusiei, care cuprinde aproximativ 5.580 de focoase nucleare, se află în raza de acțiune a dronelor și rachetelor ucrainene, informează Ukrainska Pravda, citând publicația Foreign Affairs. În contextul în care atacurile ucrainene cu drone au ajuns până la Moscova, se estimează că cel puțin 14 depozite de arme nucleare rusești sunt vulnerabile.

Foreign Affairs precizează că cel puțin două dintre aceste depozite se află la mai puțin de 160 km de granița cu Ucraina, fiind în raza de acțiune a rachetelor mai puternice deja deținute de Ucraina. Alte cinci depozite sunt situate la mai puțin de 320 km de frontieră, aproape sau chiar dincolo de raza de acțiune a rachetelor avansate furnizate de Occident, pentru care Kievul cere aprobare de utilizare.

Deși nu există indicii că Ucraina vizează cu intenție aceste depozite de focoase nucleare, autorul articolului sugerează că este responsabilitatea Moscovei să-și protejeze arsenalele. Acesta notează că Rusia a încălcat reguli fundamentale ale securității nucleare atacând Ucraina din baze militare care stochează focoase, transformând astfel aceste locații în ținte legitime pentru contraatacuri.

Se menționează că din martie 2022, Rusia folosește baza aeriană Engels-2 pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei, utilizând rachete Kinzhal capabile să transporte focoase nucleare. Zeci de focoase sunt depozitate la mai puțin de șase kilometri de principala pistă a acestei baze. Similar, se crede că baze aeriene precum Ieisk și Morozovsk găzduiesc numeroase focoase destinate avioanelor cu rază scurtă de acțiune, toate fiind ținte ale forțelor ucrainene.

Specialiștii subliniază că un atac asupra unui astfel de depozit nu ar provoca o explozie nucleară a focoaselor, pericolul fiind prezent doar dacă focosul este scos din buncăr, de exemplu, în timpul transportului pentru întreținere. Principalul risc asociat depozitelor de arme nucleare rusești, conform previziunilor de după Războiul Rece, rămâne confiscarea de către grupuri nescrupuloase care urmăresc să profite de instabilitatea din Rusia și Belarus.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro