România nu este ferită de pericolul producerii de tsunamiuri în Marea Neagră, ca urmare a unor cutremure pe fundul mării, avertizează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Într-un mesaj transmis de Ziua Internaţională de Conştientizare asupra Fenomenului Tsunamiului, se subliniază existența istorică a 22 de evenimente de acest tip, generate majoritar de cutremure cu magnitudini mai mari de 6.
Evenimente istorice semnificative: La 31 martie 1901, un cutremur de 7,2 Mw în zona Shabla (Bulgaria) a provocat un tsunami cu valuri de aproximativ 4 metri înălţime, care au distrus coasta de sud a Mangaliei şi satele din apropiere, conform INFP. Observatorul Seismologic Dobrogea din Eforie funcționează acum ca centru de monitorizare a posibilelor tsunamiuri din regiunea de coastă, în vederea prevenirii unor astfel de evenimente.
Specialiștii avertizează că Europa, în ansamblul său, nu este ferită de astfel de fenomene. „Cutremurul din Marea Egee de pe 30 octombrie 2020, care a generat un mini-tsunami şi a inundat oraşul Izmir şi portul Samos (Turcia), arată că astfel de fenomene pot apărea oriunde pe continent”, arată datele INFP. Deși România nu are o istorie recentă în privința tsunamiurilor devastatoare, riscul rămâne important din cauza activității seismice din Marea Neagră.
Pe plan global, tsunamiurile au cauzat decesul a peste 260.000 de persoane în ultimul secol, cele mai grave evenimente având loc în Asia. „Pe 26 decembrie 2004, un cutremur din Oceanul Indian a declanșat un tsunami devastator, ucigând aproape 230.000 de persoane în 14 țări. De asemenea, cutremurul din Chile în 1960, cu magnitudinea de 9,5, a provocat valuri de aproximativ 25 m”, a subliniat INFP.
Sistemele de avertizare timpurie s-au dovedit esențiale pentru reducerea impactului acestor dezastre naturale. Primul sistem de avertizare timpurie pentru tsunami din Marea Neagră a fost instalat în cadrul proiectului MARINEGEOHAZARDS în 2013, în colaborare cu institutii de cercetare din România și Bulgaria.
Aceste inițiative sunt parte dintr-un efort continuu de monitorizare și educare a populației cu privire la riscurile asociate tsunamiurilor, în contextul activității seismice globale și a impactului potențial devastator al acestor fenomene naturale.