Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care permite ca petițiile anonime să fie luate în considerare dacă acestea se referă la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex sau de hărțuire morală, informează Agerpres. Proiectul a fost adoptat cu un număr de 253 de voturi „pentru”.
Acest proiect completează articolul 7 din Ordonanța Guvernului nr.27/2002, care reglementează activitatea de soluționare a petițiilor. Până acum, petițiile anonime sau cele care nu conțin datele de identificare ale petiționarului nu erau luate în considerare și erau clasate. Noua lege introduce o excepție, specificând că petițiile anonime vor fi acceptate în cazurile de hărțuire.
Petițiile referitoare la aceste cazuri urmează să fie analizate de o persoană responsabilă sau, după caz, de o Comisie de primire și soluționare, conform metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex și a hărțuirii morale, aprobată prin hotărâre de Guvern.
Mai mult, dacă în urma analizei petițiilor se constată că ar putea exista elemente constitutive ale unor infracțiuni conform legii penale, cum ar fi hărțuirea sexuală, agresiunea sexuală sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, persoana responsabilă sau președintele Comisiei are obligația de a sesiza imediat organele de urmărire penală, în conformitate cu Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.
Camera Deputaților a fost for decizional în acest caz, ceea ce înseamnă că proiectul de lege urmează să fie pus în aplicare conform noilor reglementări.