Donald Trump intenționează să conteste rezultatele alegerilor prezidențiale din 2024, în cazul unei înfrângeri, printr-un efort mult mai organizat decât cel din 2020, susțin experții citați de The Guardian. Avocații specializați în procesul electoral și experții în drepturile de vot se pregătesc pentru posibile provocări legale și încercări de discreditare a validității voturilor pe măsură ce acestea sunt numărate.
Trump și aliații săi au promovat ideea unei fraude electorale de luni de zile, folosind inclusiv investigațiile locale privind presupuse cereri de înregistrare frauduloase pentru a îngrijora publicul. La nivel național, campania republicană a susținut nefondat că persoanele fără cetățenie ar putea vota și influența alegerile, o afirmație amplificată de miliardarul Elon Musk.
„Dacă tema fraudei din 2020 a fost legată de Covid, în 2024 se pare că se axează pe imigranți ilegali care votează”, a declarat Richard Hasen, expert în drept electoral de la Universitatea din California, Los Angeles.
Diversi avocați și grupuri afiliate republicanilor au intentat mai multe procese în state cheie, susținând între altele că listele electorale conțin persoane neeligibile. Multe din acestea au fost respinse, dar experții consideră că scopul lor este mai degrabă de a crea o narativă falsă despre alegeri.
Sean Morales-Doyle, directorul programului pentru drepturile de vot de la Centrul Brennan pentru Justiție, a subliniat că procesele au rolul de a sprijini teorii nefondate, sugerând că acestea ar putea reveni în atenție după alegeri.
În plus, legile din state ca Pennsylvania și Wisconsin interzic numărarea anticipată a voturilor prin corespondență, ceea ce va întârzia anunțarea rezultatelor finale. Trump plănuiește să folosească această întârziere ca argument pentru a contesta rezultatele, susținând că votul împotriva sa a fost fraudat, potrivit unor rapoarte recente.
Certificarea voturilor, un proces birocratic esențial pentru oficializarea rezultatelor, ar putea fi, de asemenea, contestată. În ultimii ani, republicanii au acordat o atenție sporită pozițiilor cu autoritate asupra acestui proces, după ce în 2020 tentativele de a influența certificarea voturilor au eșuat.