Alex Castellanos, consultant politic cu experiență, atrage atenția asupra posibilelor erori în sondajele de opinie referitoare la alegerile din Statele Unite, din cauza neglijării schimbărilor recente în procesul de înregistrare a alegătorilor. Declarațiile sale, făcute în cadrul unei emisiuni la Fox News, subliniază că aceste modificări ar putea avantaja candidatul republican, Donald Trump, în detrimentul vicepreședintei Kamala Harris.
Castellanos subliniază că sondajele care indică o diferență minoră între Trump și Harris nu reflectă un „entuziasm republican în creștere”. În 31 de state americane, înregistrarea alegătorilor pe partide este o practică comună, iar el evidențiază că în 30 dintre acestea s-a observat recent o creștere a înscrierilor pentru partidul republican. „Ceea ce cred că le scapă, undeva, în spatele datelor culese, este un schimbare majoră în procesul de înregistrare a alegătorilor. În 31 de state se practică înregistrarea alegătorilor pe partide. În ultimii patru ani, în 30 dintre ele s-a înregistrat o creștere a numărului celor înregistrați în zona republicană”, a afirmat el.
El a adăugat că acest fenomen ar putea afecta rezultatele finale ale alegerilor, deoarece eșecul de a recunoaște variațiile înregistrărilor ar putea duce la lipsa variației statistice în sondaje. „Cred că există, nu îl voi numi chiar val, dar cred că există mai mult entuziasm în a se înregistra de partea republicană”, a continuat Castellanos, subliniind că, „dacă mă înregistrez ca alegător republican, fie că mi-am schimbat intenția de vot, fie am ales pentru prima dată să mă înregistrez”.
Consultantul a mai menționat că sondajele efectuate recent arată în șase din șapte state-cheie diferențe atât de mici între candidați încât rezultatele se află în marja de eroare. Aceste state includ Pennsylvania și Michigan, unde Trump ar câștiga la limită, și Nevada, Carolina de Nord, Wisconsin și Georgia, unde Harris ar avea un avans minuscul.
Pentru a susține și mai mult aceste afirmații, alți experți în sondaje, precum Nate Silver, se alătură discuțiilor referitoare la posibilele inexactități ale sondajelor recente, sugerând că institutele de sondare a opiniei publice ar putea manipula rezultatele pentru a evita publicarea unor concluzii izolate.