Maia Sandu, președinte pro-occidental al Republicii Moldova, a obținut un al doilea mandat, câștigând al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu 55% din voturi față de contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, care a obținut 45%, conform Comisiei Electorale Centrale. Victoria sa aduce un impuls semnificativ aspirațiilor Moldovei de aderare la UE și este percepută ca o palmă pentru influența Rusiei în regiune.
Desfășurarea alegerilor nu a fost lipsită de controverse, fiind umbrită de acuzații de amestec din partea Rusiei, fraudă electorală și intimidare, dar rezultatul final a adus o mare ușurare pentru guvernul pro-occidental de la Chișinău. Publicații internaționale precum The Guardian și CNN au comentat despre respirația de ușurare venită de la Kiev și guvernul moldovean, spre deosebire de reacția furioasă a Moscovei.
BBC a subliniat că, deși Stoianoglo a preluat inițial conducerea cu peste 51% dintre voturi, Sandu a avut sprijin total în capitala Chișinău și printre alegătorii din diaspora. Sandu și-a exprimat bucuria și recunoștința față de alegători, numindu-le participarea „o lecție de democrație”.
Al Jazeera a atras atenția asupra polarizării profunde existente în Moldova, cu diaspora și capitala Chișinău ferm pro-UE, în timp ce zonele rurale și regiunea separatistă Transnistria favorizează legături mai strânse cu Rusia. Cristian Cantir, profesor de relații internaționale, a declarat că rezultatul nu va detensiona polarizarea geopolitică, ci dimpotrivă ar putea amplifica tensiunile în viitorul apropiat.
Agenția de știri rusă TASS, citându-l pe Igor Dodon, fost președinte pro-rus al Moldovei, a descris-o pe Maia Sandu ca fiind o „rață șchioapă”, referindu-se la dificultatea de a-și asigura sprijinul intern. Dodon a subliniat faptul că, deși Sandu a câștigat, mulți moldoveni din Rusia nu au reușit să voteze, din cauza numărului redus de secții de votare deschise.
Aceste alegeri reflectă tensiunile geopolitice persistente și provoacă discuții intense în societatea moldoveană cu privire la orientarea externă a țării. Rezultatul alegerilor a fost un punct important în consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.