Pe o piață imobiliară dinamică și în continuă dezvoltare, priveliștea oferită de o locuință a devenit unul dintre criteriile esențiale pentru cei care își caută o proprietate nouă. Potrivit agenților imobiliari, aceasta influențează semnificativ valoarea unei locuințe, oferind un plus de atractivitate și percepția menținerii valorii în timp.
În capitala României, București, cele mai deosebite priveliști sunt prezente, în general, la etajele superioare ale clădirilor, începând cu etajele 8-9, acolo unde se depășește nivelul majorității clădirilor existente.
Daniel Coman, Executive Residential Sales la One United Properties, explică importanța pe care o are o vedere panoramică asupra naturii. „Luxul în ziua de azi este natura. Oamenii își doresc să fie cât mai aproape de natură, să aibă o vedere către o zonă verde a orașului.” Coman menționează că locuințele cu o astfel de vedere pot avea prețuri cu 30-60% mai mari comparativ cu cele care au vedere către oraș.
De asemenea, Daniel Coman oferă sfaturi pentru a preveni posibila degradare a priveliștii prin viitoare construcții nedorite. „În fața terasei dumneavoastră, în fața ferestrelor pe care le are apartamentul, ideal ar fi să nu fie un teren liber. Dacă este cumva un teren liber, trebuie să vă asigurați, consultând un plan urbanist în general, că pe terenul respectiv nu se vor construi proprietăți în viitor. Și asta puteți să faceți consultându-vă cu o persoană de specialitate.”
Așadar, pe măsură ce urbanizarea continuă să definească și să modifice peisajele orașului, cerințele cumpărătorilor devin tot mai complexe și sofisticate. Priveliștea este percepută nu doar ca un element de estetică, ci și ca un factor de valoare pe termen lung, în special în marile centre urbane unde accesul la natură poate aduce un plus de calitate vieții.