Reclamă

Atacurile de tip quishing reprezintă o amenințare recentă și majoră pentru deținătorii de mașini electrice, avertizează experții în securitate cibernetică de la Eset. Aceste escrocherii vizează furtul detaliilor de plată ale șoferilor, manipulând coduri QR la stațiile de încărcare, așa cum se precizează într-un articol publicat pe blogul românesc al companiei, citat de Agerpres.

„În ultimii ani, multe țări și regiuni din întreaga lume au făcut progrese rapide în adoptarea mașinilor electrice. Aproximativ 14 milioane de mașini noi au fost înregistrate doar în 2023, o creștere anuală de 35%, ceea ce ridică numărul total pe plan global la peste 40 de milioane. Însă noile tehnologii vin și cu noi amenințări”, avertizează Phil Muncaster, expert Eset. El subliniază că infractorii cibernetici folosesc tehnici de phishing cu coduri QR, cunoscute sub numele de quishing, pentru a intercepta datele de plată ale șoferilor.

Conform raportului, care indică o creștere de 51% a incidentelor de tip quishing în septembrie 2023 comparativ cu perioada ianuarie-august 2023, escrocii lipesc coduri QR malițioase peste cele legitime de la stațiile publice de încărcare. Aceste coduri false redirecționează utilizatorii către site-uri de phishing, unde le sunt solicitate detaliile de plată. De asemenea, se raportează că escrocii pot utiliza tehnologia de bruiaj al semnalului pentru a forța utilizatorii să scaneze aceste coduri qr malițioase.

Experții recomandă câteva metode pentru reducerea riscurilor, inclusiv verificarea atentă a codurilor QR și utilizarea aplicațiilor oficiale de încărcare, dezactivarea opțiunii de scanare automată a codurilor QR și verificarea frecventă a tranzacțiilor bancare. Utilizarea autentificării cu doi factori (2FA) și asigurarea că dispozitivele mobile sunt protejate de un software de securitate sunt alte măsuri de protecție indicate.

Există peste 600.000 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice în Europa, ceea ce oferă oportunități multiple pentru infractori de a-și întinde capcanele înșelătoare. Phil Muncaster subliniază: „Au fost raportate numeroase incidente în care escrocii au vizat șoferii prin intermediul codurilor QR malițioase lipite pe parcometre. În acest caz, șoferul neavizat nu doar că își poate pierde detaliile cardului, dar ar putea primi și o amendă de parcare de la autoritățile locale.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro