SARS-CoV-2, în funcţie de suprafaţa pe care se află, poate rezista de la câteva ore la câteva zile. Cercetătorii din cadrul Universității Hong Kong au studiat în ce condiții noul coronavirus își pierde din rezistență sau poate fi exterminat.
Noul virus poate rezista pe suprafața exterioară a măștilor medicale nu mai puțin de o săptămână în condiții de temperatură a camerei și o umiditate de 65%.
Potrivit unui raport făcut de ei, la temperaturi de peste 56 de grade, poate să dispară în mai puțin de 30 de minute. La 22 de grade, se pare că virusul rămâne activ până la o săptămână și timp de 2 zile temperatura de 37. Tass precizează că la o temperatură de 70 de grade este exterminat în doar 5 minute.
Suprafețele care favorizează rata de supraviețuire a virusului sunt cele care păstrează o umiditate crescută. Astfel pe suprafețe pe bază de sticlă, rezistă mai puțin de patru zile, pe oțel inoxidabil și materiale plastice, până la o săptămână.
Suprafețele de hârtie conferă virusulului o rezistență de mai puțin de trei ore, iar pe lemn și țesături, SARS CoV-2, nu rezistă mai mult de două zile.
Pentru că virusul este nou apărut nu se cunosc toate trăsăturile comportamentului său, în continuare există o marjă de eroare în descoperirea acestuia. În sensul că testele pot fi negative chiar și la prezența virusului.
Nu se știe exact cât de rapid reacționează sistemul imunitar prin producția de anticorpi și cât timp pot fi detectați acești anticorpi în sânge. De aceea cea mai bună soluție este să evităm contactul cu el, doar așa se poate gestiona criza, pentru că există destule dificultăți în lupta cu el. Bineînțeles, poate fi combătut. Eradicarea acestuia depinde, însă, foarte mult de comportamentul oamenilor la nivel global.