Reclamă

Schimbările climatice au agravat cele mai severe zece evenimente meteorologice din ultimele douăzeci de ani, provocând moartea a peste 570.000 de persoane la nivel mondial, arată o analiză realizată de oamenii de știință. România se numără printre țările afectate de aceste evenimente extreme.

Conform concluziilor expuse de climatologi, evenimentele meteorologice extreme au devenit tot mai periculoase din cauza unei creșteri a temperaturii globale cu doar 1,3 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale. Această situație subliniază urgența reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, responsabilă pentru creșterea temperaturilor și fenomenele meteorologice extreme, conform cercetătorilor citați de Agerpres.

Studiul a fost realizat de rețeaua științifică World Weather Attribution, cu ocazia celei de-a 10-a aniversări de la înființarea sa în 2014. Acesta marchează și 20 de ani de la primul „studiu de atribuire” care a legat schimbările climatice de un eveniment meteorologic specific, documentând valul de caniculă din 2003 care a provocat moartea a 70.000 de persoane în Europa.

Cele zece evenimente cele mai devastatoare, care au dus la moartea a cel puțin 576.042 de persoane, includ trei cicloane tropicale, patru valuri de căldură, o secetă și două inundații. În Europa, valul de căldură din 2022, cu temperaturi record de 40 de grade Celsius în Marea Britanie, a determinat zeci de mii de decese.

Potrivit analizei, schimbările climatice au multiplicat probabilitatea temperaturilor extreme din acea vară și le-au crescut cu până la 4 grade Celsius. De asemenea, furtuna Daniel din Libia în 2023, care a provocat 12.352 decese, este ultima dintre evenimente menționate.

Friederike Otto, cofondatoarea și directoarea World Weather Attribution, a declarat: „Schimbările climatice nu sunt o amenințare îndepărtată. Au agravat evenimentele meteo extreme care au dus la moartea a peste 570.000 de persoane.” Ea a subliniat necesitatea reducerii dependenței de combustibilii fosili pentru a opri încălzirea globală.

Deși programele de avertizare timpurie și adaptarea infrastructurii sunt esențiale, există limite în capacitatea comunităților de a se adapta la evenimentele extreme care vor deveni mai frecvente.

Bilanțurile masive de victime subliniază nepregătirea pentru o încălzire cu 1,3 grade Celsius, a afirmat Roop Singh de la Centrul Climatic Crucea Roșie – Semiluna Roșie, subliniind importanța investițiilor în măsuri de protecție și reducerea emisiilor de carbon.

Evenimentele climatice extrem de periculoase menționate includ ciclonul Sidr din Bangladesh (2007), ciclonul Nargis din Myanmar (2008), canicula din vestul Rusiei (2010), seceta din Somalia (2011), inundațiile din Uttarakhand, India (2013) și taifunul Haiyan din Filipine (2013).


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro