Doi matematicieni australieni, Stephen Woodcock și Jay Falletta, susțin că au dezmințit vestita ‘Teorema maimuței infinite’, care afirmă că o maimuță tastează la întâmplare va scrie, în cele din urmă, operele complete ale lui William Shakespeare. Teorema, folosită frecvent pentru a demonstra principiile probabilității și aleatoriei, presupune că orice text dat va fi produs dacă i se acordă o perioadă infinită de timp.
Studiul realizat de cei doi cercetători din Sydney arată că timpul necesar unei maimuțe să dactilografieze operele lui Shakespeare ar depăși de fapt durata de viață a universului nostru, deși teoretic teorema este adevărată. „Acest lucru înseamnă că, deși teorema este corectă din punct de vedere matematic, ea este înșelătoare”, au declarat matematicienii.
Mai mult, rezultatele studiului au fost extinse prin calcule realizate asupra populației actuale de cimpanzei, care este de aproximativ 200.000. Experții au conchis că, chiar dacă toți cimpanzeii ar scrie la o rată de o tastă pe secundă până la sfârșitul universului, nu ar reuși să producă operele bardului britanic. Au identificat că șansa ca un singur cimpanzeu să tasteze cuvântul „banane” în decursul vieții sale este de 5%, iar probabilitatea de a construi o propoziție aleatorie, precum „Sunt cimpanzeu, deci exist”, este de una la 10 milioane de miliarde de miliarde.
„Nu este plauzibil ca, chiar și cu viteza sporită de dactilografiere sau cu o creștere a populației de cimpanzei, munca lor să devină un instrument viabil pentru crearea de lucrări scrise semnificative”, se menționează în cercetare. Calculele studiului se bazează pe ipoteza acceptată privind sfârșitul universului, ‘Teoria morții termice a universului’.
„Această descoperire plasează teorema printre alte enigme și paradoxuri ale probabilității… în care utilizarea ideii de resurse infinite dă rezultate care nu se potrivesc atunci când luăm în considerare limitele universului nostru”, a explicat profesorul asociat Woodcock într-un comunicat.