Reclamă

Comisia Europeană a inițiat joi proceduri oficiale pentru a evalua dacă Temu a încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA). Investigația vizează aspecte legate de vânzarea de produse ilegale, designul serviciului care ar putea crea dependență, sistemele de recomandare a achizițiilor pentru utilizatori, precum și accesul cercetătorilor la date, conform unui comunicat al Executivului comunitar.

Decizia de a demara aceste proceduri a fost luată în urma analizelor preliminare ale raportului de evaluare a riscurilor furnizat de Temu la sfârșitul lunii septembrie 2024, precum și a răspunsurilor la cererile de informații ale Comisiei din 28 iunie 2024 și 11 octombrie 2024. Informațiile primite de la terți și cele partajate prin mecanismul de cooperare în cadrul Comitetului european al coordonatorilor serviciilor digitale au contribuit, de asemenea, la această decizie.

Printre altele, ancheta va analiza sistemele Temu concepute pentru a limita reapariția comercianților necinstiți și a mărfurilor neconforme suspendate anterior în Uniunea Europeană. Vor fi investigate și riscurile legate de designul care creează dependență, inclusiv programele de recompensare de tip joc. În plus, investigația va evalua respectarea obligației Temu de a oferi cercetătorilor acces la datele accesibile publicului și de a respecta cerințele DSA legate de sistemele de recomandare.

Conform Actului legislativ privind serviciile digitale, Temu ar putea fi considerată responsabilă în cazul în care suspiciunile Comisiei se dovedesc corecte. Comisia a inițiat acum o investigație aprofundată și continuă să colecteze probe prin trimiterea de cereri suplimentare de informații către Temu sau către alte părți terțe, monitorizare și interviuri.

Deși inițierea procedurilor oficiale nu stabilește un termen legal pentru finalizare, aceasta nu influențează rezultatul investigației sau alte proceduri posibile. Comisia poate decide adoptarea unei decizii de neconformitate sau poate accepta angajamente pentru remedierea situației. Potențiale măsuri pot fi luate și de autoritățile naționale de protecție a consumatorilor în colaborare cu Comisia.

Procedurile nu afectează posibilele acțiuni ale autorităților de supraveghere a pieței, în conformitate cu reglementările privind siguranța generală a produselor, care vor intra în vigoare la 13 decembrie 2024.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro