Reclamă

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la comandamentul NATO de la Bruxelles, a criticat întârzierea cu care proiectul de lege privind modalitățile de doborâre a dronelor intrate ilegal în spațiul aerian românesc a fost pus în transparență decizională. El a subliniat absența prevederilor referitoare la dronele în derivă, care zboară necontrolat și riscă să cadă într-o zonă populată, precum și la țintele simulate (virtuale), ce pot vulnerabiliza sistemul de apărare.

„Să realizăm totuși că după nouă luni de zile, pentru a îndeplini misiunea de doborâre a dronelor, e nevoie de amendamente la patru legi… Avem acum în procedură de transparență decizională fosta Lege 257 cu privire la modul de acțiune împotriva aeronavelor care intră neautorizat în spațiul aerian al României,” a explicat generalul.

Virgil Bălăceanu a relevat că punerea în transparență decizională a actualului proiect este „un pas înainte”, dar a remarcat lipsa unor prevederi considerate esențiale. „Ceea ce mă surprinde însă este că nu are prevederi cu privire la dronele în derivă. Noi trebuie să facem această distincție. Sunt dronele în derivă care ar reprezenta pericolul cel mai mare pentru că ele apar în spațiul aerian și zborul lor nu mai este controlat,” a adăugat el.

Referindu-se la incidentele recente, generalul Bălăceanu a menționat că acestea aparțin războiului electronic. „Pentru cei care am trăit momentele din decembrie 1989, ne amintim că rușii au aplicat un război electronic dus către perfecțiune, astfel încât au fost ținte aeriene extrem de dense… o țintă virtuală nu reprezintă un pericol legat de integritatea fizică a cetățenilor, dar și ele trebuie luate în considerare,” a subliniat acesta.

Bălăceanu este sceptic în privința aprobării proiectului de lege în actualul Parlament și a subliniat lipsa de preocupare a candidaților la președinție pentru problemele apărării. „Vom vedea în noul Parlament cât de preocupat este de problemele apărării… abia după nouă luni apar acest proiect în transparență decizională,” a menționat generalul.

Proiectul de lege pus în transparență de Ministerul Apărării Naționale prevede posibilitatea distrugerii vehiculelor aeriene care încalcă spațiul aerian național cu mijloace de apărare aeriană, atât naționale, cât și aliate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro