Reclamă

Într-o declarație surprinzătoare, Renato Usatîi, clasat pe locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, a afirmat că a fost supus presiunilor exercitate de Moscova. Usatîi susține că i s-a cerut să se retragă din alegeri în favoarea candidatului prorus Alexandr Stoianoglo, amenințările mergând până la deschiderea unui nou dosar penal în cazul unui refuz.

Renato Usatîi a obținut 13,79% din voturi, fiind devansat de Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cu 42,45% și Alexandr Stoianoglo, reprezentant al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), cu 25,98%. Într-un context electoral încărcat, Usatîi a anunțat că nu va susține niciun candidat în turul al doilea, refuzând să recomande alegătorilor săi să acorde voturile lui Stoianoglo.

„În turul II, candidatul socialiștilor este domnul Alexandr Stoianoglo. Conducerea acestui partid încearcă să distrugă Partidul Nostru și să mă doboare pe mine încă din 2014”, a declarat Usatîi, adăugând că nu va susține nici tabăra opoziției, reprezentată de Maia Sandu, din lipsă de încredere în politica ei.

Renato Usatîi a criticat grupul de sustinatori ai lui Stoianoglo, acuzându-i pe susținători ca fiind personalitati controversate, printre care Vlad Platon și Veaceslav Platon.
„Dar cel mai grav lucru e că în grupul de susținători ai domnului Stoianoglo nu sunt doar politicieni, dar și ticăloși cum sunt Filat, Platon și alții”, a menționat Usatîi.

Usatîi, fost primar al orașului Bălți, a avut un traseu complex, început în Republica Moldova cu o orientare prorusă, ulterior schimbată de o urmărire penală din partea autorităților ruse în 2016. Candidat la președinție și în 2020, Usatîi și-a schimbat poziția de suport de la Maia Sandu, către o neutralitate în actuala campanie electorală.

Maia Sandu, în contextul acestor tensiuni, și-a îndemnat alegătorii să nu permită „revenirea la putere a unui regim care luptă murdar”. Într-un mesaj adresat votanților lui Usatîi, Sandu a susținut că ar trebui să-și unească forțele în turul al doilea pentru a asigura un sistem electoral corect.

Astfel, atmosfera electorală din Republica Moldova rămâne marcată de tensiuni și acuzații de interferențe externe, în timp ce țara se pregătește pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro