Rusia a desfășurat marți un amplu exercițiu militar în care a simulat o „lovitură nucleară masivă” ca răspuns la un atac nuclear ipotetic. Exercițiul a implicat lansarea de rachete balistice intercontinentale și de croazieră de pe platforme terestre, aeriene și maritime, la ordinul președintelui Vladimir Putin, pentru a testa eficiența triadei nucleare.
Ministrul apărării, Andrei Belousov, a raportat succesul misiunii președintelui Putin, confirmând că „toate misiunile planificate în cadrul manevrelor forțelor strategice de descurajare au fost finalizate în întregime. Toate rachetele și-au lovit ținta”. Lansarea a inclus, printre altele, racheta Yars de la cosmodromul Plesețk către peninsula Kamceatka, cu un traseu de aproximativ 6.000 km.
De asemenea, rachetele intercontinentale Bulava și Sineva au fost lansate de pe submarinele nucleare aflate în Marea Ohotsk și Marea Barenț, iar bombardierele TU-95MS au efectuat lansări de rachete de croazieră. Exercițiul a fost prezentat ca fiind de rutină, planificat anterior, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Președintele Putin a justificat exercițiul invocând tensiunile geopolitice crescânde și necesitatea ca Rusia să fie pregătită pentru noi amenințări. „Este important să dispunem de forțe strategice moderne care să fie permanent pregătite pentru a fi utilizate în luptă”, a afirmat liderul rus, subliniind rolul triadei nucleare ca garant al securității naționale.
Putin a reiterat că folosirea armelor nucleare este o opțiune extremă, garantând că Rusia nu va intra într-o nouă cursă a înarmării, ci va continua să își modernizeze arsenalul, inclusiv prin dezvoltarea de rachete mai precise și cu timp mai redus de lansare, capabile să depășească sistemele de apărare antirachetă.
În plus, liderul rus a semnalat o revizuire a doctrinei nucleare ruse, anunțând că aceasta ar putea permite reprezentarea nucleară chiar și în cazul unui atac masiv convențional asupra Rusiei sau Belarusului, desfășurat de un stat fără armament nuclear, dar susținut de puteri nucleare.
Pe fondul cererilor Ucrainei către aliații săi occidentali de a elimina restricțiile în privința atacurilor pe teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune, exercițiul poate fi interpretat ca un mesaj de avertisment către Kiev și Occident.