Reclamă

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat marți desfășurarea unui nou exercițiu al forțelor strategice de descurajare nucleară, unde a fost testată lansarea rachetelor balistice și de croazieră. Declarația sa a fost difuzată prin intermediul televiziunii ruse, anunțând: „Vom exersa acţiunile de comandament pentru controlul utilizării armelor nucleare cu lansări de rachete balistice şi de croazieră”.

Putin a subliniat importanța acestor exerciții în contextul tensiunilor geopolitice crescute și a amenințat direct cu riscuri externe: „Ţinând cont de creşterea tensiunilor geopolitice şi de apariţia unor noi ameninţări şi riscuri externe, este important să dispunem de forţe strategice moderne care să fie permanent pregătite pentru a fi utilizate în luptă”.

Liderul de la Kremlin a descris triada nucleară a Rusiei, alcătuită din rachete intercontinentale cu lansare terestră, submarine nucleare și aviația strategică, ca pe un „garant de încredere al suveranităţii şi securităţii ţării noastre, ceea ce ne permite să îndeplinim misiunile de descurajare strategică”.

Totodată, Vladimir Putin a reiterat că utilizarea armelor nucleare de către Rusia ar fi o măsură extremă și extraordinară: „Rusia îşi confirmă poziţia de principiu conform căreia folosirea armelor nucleare este o măsură extremă şi extraordinară de garantare a securităţii”.

De asemenea, Rusia continuă să își perfecționeze arsenalul nuclear cu noi sisteme de rachete fixe și mobile printr-un program de reînarmare extins, cu fonduri sporite de la începutul conflictului din Ucraina. Acest program presupune și îmbunătățirea capacității forțelor sale de a depăși sistemele de apărare antirachetă.

Cu toate acestea, președintele rus a asigurat că nu va repeta greșelile făcute de Uniunea Sovietică în trecut, evitând o nouă cursă a înarmării cu Statele Unite: „Rusia urmăreşte consolidarea şi modernizarea forţelor sale strategice, nu se va angaja într-o nouă cursă a înarmării”.

Acțiunile Rusiei vin în contextul presiunilor exercitate de Ucraina asupra aliaților occidentali pentru a elimina restricțiile impuse asupra capacității sale de a ataca ținte pe teritoriul rus. Ca răspuns, Rusia a revizuit doctrina sa nucleară pentru a permite represalii în cazul unor atacuri convenționale masive asupra Rusiei sau a Belarusului, chiar și din partea unor țări non-nucleare susținute de puteri nucleare.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro