Un atac aerian efectuat de Israel asupra Iranului, sâmbătă, a dus la distrugerea ultimelor trei sisteme de rachete S-300 de producție rusească, pe care Teheranul le avea funcționale. Aceasta deschide calea pentru posibile extinderi ale atacurilor aeriene israeliene, potrivit unor surse citate de The War Zone.
Până în prezent, oficialii americani și israelieni au confirmat că printre țintele atacului israelian s-au numărat prețioasele sisteme de apărare antiaeriană ale Iranului. Potrivit unor rapoarte, aceste operațiuni au fost o ripostă la barajul masiv de rachete lansat de Iran asupra Israelului la începutul lunii octombrie.
Surse apropiate situației au indicat că Iranul nu a reușit să doboare majoritatea rachetelor lansate de Israel în cadrul operațiunii denumite „Zilele Pocăinței”, care a implicat aproximativ 100 de avioane de vânătoare.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a confirmat că Israelul a provocat daune semnificative rețelei integrate de apărare aeriană a Iranului. Sistemele S-300, dintre care unul a fost deja dezactivat de Israel la începutul anului, erau considerate critice pentru apărarea iraniană.
ISW afirmă că „degradarea apărării aeriene” din jurul diferitelor situri a lăsat Iranul mai vulnerabil la posibile atacuri viitoare. Raidul israelian nu a vizat însă doar sistemele S-300; a inclus și ținte precum rafinării de petrol și instalații de producție de drone considerate esențiale pentru industria de apărare iraniană.
Generalul-maior Hossein Salami, liderul Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene, a avertizat împotriva „consecințelor amare” pe care Israelul ar putea să le înfrunte, subliniind erorile în calculul strategic al Statului Evreu.
Pe fondul acestor evoluții, există rapoarte neconfirmate cu privire la o potențială operațiune de urmărire israeliană, iar Irakul a depus o plângere oficială la Organizația Națiunilor Unite privind utilizarea de către Israel a spațiului aerian irakian.
Pierderea acestor sisteme de apărare antiaeriană și succesul ratei de lovire a Israelului pune Iranul într-o poziție defensivă slabă și face parte dintr-un joc complex de strategie militară în regiune.