Reclamă

Poliția italiană a plasat patru persoane în arest la domiciliu într-o amplă anchetă privind presupusul acces ilegal la bazele de date de stat. Printre cei investigați se află și Leonardo Maria Del Vecchio, fiul miliardarului Leonardo Del Vecchio, fondatorul firmei Luxottica. Acesta a declarat că „așteaptă cu nerăbdare finalizarea cercetărilor preliminare pentru a putea demonstra că nu are nimic de-a face cu evenimentele în cauză”.

Investigația se concentrează asupra unei companii private de informații, comentată că este condusă de un fost polițist, care ar fi realizat accesul neautorizat la date. Potrivit unei surse, rețeaua își propunea să dețină controlul asupra politicienilor și oamenilor de afaceri italieni, amenințând chiar că posedă un număr semnificativ de documente importante stocate pe un hard disk.

Unul dintre suspecții din cadrul rețelei ar fi fost implicat în activități prospere de hacking, lucrând pentru o societate de protecție a datelor care avea contracte cu instituții majore, precum Ministerul de Interne sau Comandamentul Forțelor Armate. De asemenea, aceștia intenționau să achiziționeze echipamente specializate pentru localizarea telefoanelor mobile și ar fi reușit să acceseze emailul președintelui Sergio Mattarella.

Reacțiile politicienilor au fost imediate. Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a subliniat că investigarea datelor a început încă de la sfârșitul guvernării anterioare și a subliniat nevoia ca justiția să facă lumină asupra întregii rețele.

Ministrul de Externe, Antonio Tajani, a calificat hackingul drept „inacceptabil” și a subliniat că spionarea vieții private a oamenilor pentru scopuri economice sau politice reprezintă o amenințare serioasă la adresa democrației. El a avertizat că informațiile ar putea fi folosite de către țări neprietenoase precum Rusia.

Procurorii au indicat că informațiile confidențiale ar fi fost vândute și utilizate pentru influențarea sau șantajarea oamenilor de afaceri și politicienilor, iar perioada de activitate suspectată se întinde din 2019 până în 2024. Ancheta survine unei alte recente breșe de date la banca Intesa Sanpaolo, care vizase familia Meloni.

Procurorul național antimafia, Giovanni Melillo, a declarat că ancheta a dezvăluit o „piață gigantică a informațiilor confidențiale” cu o evidentă dimensiune comercială. Acest caz trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de astfel de scurgeri masive de informații sensibile.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro