Reclamă

Luni seară, mii de cetățeni s-au adunat în fața parlamentului din Tbilisi pentru a contesta rezultatele alegerilor legislative recente câștigate de Visul Georgian, un partid pro-Kremlin, cu aproape 54% din voturi. Observatorii electorali din Georgia afirmă că au descoperit o fraudă electorală de amploare care a schimbat în mod decisiv rezultatul în favoarea partidului de guvernământ.

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a catalogat alegerile drept „un furt” și a promis că Georgia va reveni „pe drumul european”. Vorbind în fața a aproximativ 15.000 de manifestanți, ea a declarat: „Nu am pierdut alegerile, ne-au furat voturile, ne-au furat viitorul!”. Președinta a adăugat că a fost în contact cu șase președinți străini, dintre care „niciunul nu a recunoscut” rezultatul alegerilor câștigate de Visul Georgian.

Zurabișvili a subliniat necesitatea unei investigații internaționale asupra acuzațiilor de fraudă, descriind procesul electoral ca fiind „fără precedent, unic, masiv și sistematic”. Ea a menționat despre o „operațiune specială rusească” ce ar fi fost responsabilă pentru rezultatele controversate, vorbind totodată despre „o operațiune specială, ne-au furat Constituția și parlamentul”.

Partidul Visul Georgian a obținut o majoritate în Parlament, într-o victorie ce a fost grabnic contestată de partidele de opoziție, care au semnalat încălcări semnificative conform observatorilor. „Nu recunoaștem rezultatele false ale acestor alegeri furate”, a subliniat Tina Bokuchava, lideră a Mișcării Naționale Unite. La rândul său, Nika Gvaramia, liderul partidului Ahali, a vorbit despre „o uzurpare a puterii” în urma descifrării modelului de falsificare a scrutinului.

Comisia Europeană a emis duminică un avertisment, menționând nereguli grave și un teren electoral inegal. Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a denunțat o campanie electorală polarizantă și impactul recentelor modificări legislative asupra procesului electoral.

În urma scrutinului, Visul Georgian va deține 89 de mandate în Parlament, față de 61 de mandate acumulate de partidele de opoziție pro-occidentale. Rezultatele alegerilor reprezintă o provocare pentru georgienii pro-occidentali care își doresc o integrare rapidă în Uniunea Europeană.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro